Az átlag felett fogyasztóknak jócskán megemelkedhet a havi befizetnivalója. Ezen – a spóroláson túl – energetikai beruházással lehet faragni, amihez a következő támogatások vehetők igénybe a Bors beszámolója szerint.

Napelemes támogatás

Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva címmel 2022 őszén újra elérhető magánszemélyek számára 100 százalékos támogatás napelem telepítésére, illetve komplex, megújuló energián alapuló fűtéskorszerűsítésre – olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) weboldalán. A pályázatot elektronikusan, megyénként eltérő beadási időpontokkal lehet benyújtani. További részletek a napelem.palyazat.gov.hu weboldalon olvashatók.

Mennyi pénzre lehet pályázni?

• Bruttó 2 millió vagy bruttó 11,3 millió forintra. A támogatás vissza nem térítendő és nincs szükség önerőre.

Mire lehet elkölteni?

• Tetőre szerelt, saját fogyasztást célzó rendszerre (2,9 millió), vagy napelemes rendszer+hőszivattyú+villamosenergia-tároló rendszer kiépítésére.

Ki pályázhat rá?

• Azok a hivatalosan egy háztartásban élők, akik együttes jövedelme 0 és 4 850 000 forint között van évente.

Otthonfelújítási támogatás

A 2021-ben indult támogatási forma a családok otthonának felújítási, korszerűsítési költségeinek felét fedezi, bizonyos feltételek teljesülése esetén. A pénzből lehetőség van megújulóenergia-alapú rendszerek vásárlására is. A támogatás előreláthatóan 2022. december 31-ig igényelhető – írja a Bors.

Otthonfelújítási támogatást van lehetőség igényelni Fotó: Bors

Mennyi pénzre lehet pályázni?

• Maximum hárommillió forintra, de csak akkor, ha ugyanennyi önerővel rendelkezünk.

Mire lehet elkölteni?

• Többek között fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is.

Ki pályázhat rá?

Csak azok a szülők vehetik igénybe, akik legalább egy, 25 évesnél nem idősebb gyereket nevelnek az otthonukban, ahol legalább már egy éve élnek. Ezenkívül legalább egy év folyamatos tb-jogviszonnyal kell rendelkezni az igényléskor. Feltétel még a köztartozás-mentesség és minden család csak egyszer veheti igénybe.

Otthonfelújítási kölcsön

2021. február elsejétől igényelhető az új otthonfelújítási kölcsön is. Ez a kölcsön azoknak szól, akik szeretnék felújítani az otthonukat, és ehhez az otthonfelújítási támogatást is igénybe kívánják venni, de nem tudják a felújítást önerőből finanszírozni.

Mennyi pénzt lehet felvenni?

• Maximum 6 millió forintot 10 évre, 3,00% állami kamattámogatás mellett.

Mire lehet elkölteni?

• Többek között fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is.

Ki pályázhat rá?

• Az otthonfelújítási kölcsönt azok igényelhetik, akik a felújítási támogatás feltételeinek és a hitelnyújtó pénzintézet feltételeinek is megfelelnek.

+1 Zöldhitel

Ugyancsak 2021 októberében indult a Zöld Otthon Programja is. Ennek a programnak egy eleme az úgynevezett zöldhitel, amit energiahatékony lakás vásárlására, építésére lehet fordítani.

Mennyi pénzt lehet felvenni?

• A hitelösszeg plafonját és a 30 százalék önerőt is figyelembe véve, akár 70 millió forintot is.

Mire lehet elkölteni?

• Olyan új építésű ingatlanok vásárlására, építésére, amik energetikai besorolása eléri a BB minősítést. Ezenkívül az ingatlanoknak 90 kWh/m2/év primer energiafelhasználást kell biztosítaniuk.

Ki pályázhat rá?

• Bárki, aki átmegy a hitelbírálaton.