Ön szívesen adna különleges, egyedi nevet a gyermekének?

Fotó: Shutterstock

„A tucatnevek unalmasak”

–Nekem még nincs gyermekem, de ha lesz, biztos hogy nagyon egyedi, érdekes nevet választok neki. Különleges lesz, így megérdemli, hogy a neve is különleges legyen. Fontos az első benyomás, és az érdekes nevekre mindenki felfigyel, ez még jól jöhet később egy munkahelyen. Ráadásul a tucatnevek már annyira elcsépeltek és unalmasak. Emlékszem, hogy a középiskolás osztályomban két másik Niki is volt rajtam kívül. Soha nem tudtuk, hogy kit szólít a tanár, és a többiek is folyton ugrattak minket – mesélte a Metropolnak a 28 éves Nikolett.

„Csúfolhatják a neve miatt”

–Szerintem a túl különleges név kifejezetten megnehezíti a gyerek életét. Csúfolhatják, kinevethetik miatta, ami biztos rosszul esik majd neki. Ráadásul az extrém egyedi neveket a legtöbben rosszul ejtik ki, és a leírásából is számos kellemetlenség adódhat. Egy szülőnek névtől függetlenül a saját gyermeke a legkülönlegesebb. Az én lányomat Annnának hívják, ami bár gyakori név, szerintem gyönyörű. Neki is nagyon tetszik, soha nem vonta kérdőre a döntésünket. Az édesanyját és a mamáját is így hívják, nálunk ez hagyomány. Ha egyszer fiam születik, ő is az én nevemet kapja majd – mondta lapunknak a 34 éves Gábor.

Kérvényezni kell a különleges neveket

A névválasztás helyett sokan inkább a névalkotás mellett döntenek. Ilyenkor a szülők egy teljesen új, egyedi ötlettel állnak elő, és bíznak a pozitív elbírálásban. A kérvényeket a Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkársága juttatja el az MTA Nyelvtudományi Intézetéhez, ahol a nyelvész szakemberekből álló utónévbizottság dönti el, hogy egy név elfogadható-e. Döntéskor azt is figyelembe veszik, hogy az adott név ne okozzon hátrányt a viselőjének.

Ezeket is elfogadták tavaly

Az akadémia évről évre számos új nevet elfogad. Az utóbbi időben többek között a következő női nevek lettek elfogadva: Estike, Hébé, Hürrem, Keikó, Nala, Padma, Pippa, Böbe, Daliborka, Dvora, míg a férfiak esetében például ezek: Arif, Ágas, Ékám, Fineás, Góvardhan, Manaén, Narutó, Nátániel, Hebron, Csemen.

A legnépszerűbbek

Persze sokan inkább a megszokott, népszerű nevek mellett döntenek. 2019-ben ezek voltak a legnépszerűbbek:

1. BENCE 1 442
2. MÁTÉ 1 320
3. LEVENTE 1 194
4. DOMINIK 1 144
5. MARCELL 1 133
6. NOEL 1 127
7. ÁDÁM 1 081
8. DÁNIEL 999
9. DÁVID 963
10. OLIVÉR 954

1.HANNA 1 494
2. ANNA 1 128
3. ZOÉ 989
4. LUCA 875
5. LÉNA 871
6. EMMA 831
7. ZSÓFIA 704
8. LILI 699
9. BOGLÁRKA 634
10. MIRA 599

A 2020-as adatok majd márciusban jönnek ki, igyekszünk azokról is beszámolni!

Nincs minden névnek évnapja

A névnap katolikus hagyományon alapszik, az azonos nevet viselő védőszent ünnepnapjai. Ebből kifolyólag nincs minden névnek névnapja, pedig sokan ezt szeretnék, és követelik, hogy a nevek a naptárban is benne legyenek, de erre sajnos nincs lehetőség.

Divat filmekből vagy mesékből is választani

Ha lány, akkor lehet Denerisz, Amidala, Árven, Bóbita, Maminti, ha kisfiú, akkor pedig minden gond nélkül nevezhetjük Anakinnak, Gandalfnak vagy épp Berzsiánnak.

Egyre több rövidült és becézett névalak válik hivatalossá

Női: Ari, Bogi, Bori, Brigi, Cila, Émi, Juli, Kató, Lujzi, Zsuzsi.

Férfi: Janó, Miska, Palkó, Lóci, Kofi, Uri.

Fotó: Shutterstock

Nem lehet Méz vagy Szöcske a gyerek

A szülők minden évben újabb neveket, névváltozatokat találnak ki, amit a legtöbb esetben a gyermek érdekében nem fogadnak el. Például ezeket a neveket sem engedélyezték:

Idegen helyesírás: Fanny, Maya, Loulou, Vivienne, Betty.
Idegen név magyar helyesírással: Mári Csuj, Kerolájn, Dzsulia.
Magyar név idegen írásmóddal: Ildiko, Timea.
Férfi- és női név is lehet: Xinxin, Raja, Nikita.
Túlságosan becéző: Pöntyi, Zsöbe, Barbus, Nuca.
Egyéb: Masni, Méz, Szöcske, Négyőke, Szivárvány, Bölöjte, Hugi, Leány, Kadarka, Mézi, Borsó, Erdőcske, Füge, Rukkola, Kiwi.