Kétoldali tüdőgyulladása lett, majd lélegeztetőgépre is került Sepsey Tamás, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal volt vezetője, az ÁSZ volt főigazgató-helyettese, de két hét lélegeztetés és hat hét kórházi ápolás után szerencsésen túlélte a koronavírus-fertőzést – írja az Origo.

A férfi az általa átélt tapasztalatai alapján mindenki számára a regisztrációt és az oltás felvételét ajánlja.

Aki átélte a betegségnek az igen súlyos változatát, és szembe kellett néznie azzal, hogy nincsen visszaút, az talán hitelesebben tud megszólalni ebben a kérdésben, mint azok, akik csak messziről láttak kórházat és lélegeztetőgépet” – mondta a lapnak Sepsey Tamás a lapnak.

Sepsey Tamás 6 hetet töltött a kórházban (Fotó: Origo)

Alig kapott levegőt a betegségtől

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal volt elnöke elmondta, már olyan állapotban volt, amikor kiérkeztek hozzá a mentősök, hogy szinte alig tudott levegőt venni. Állapota annyira leromlott, hogy lélegeztetőgépre került, és csak két hét után sikerült kilépnie a válságos állapotából. Ezt követően a rehabilitáció során rendszeres légző- és gyógytorna hatására jobb lett a légzése. Négy hétig csak feküdt a kórházban, a hatodik hét után áprilisban tudott hazatérni.

A légző- és gyógytorna hatására lett jobb a légzése (Fotó: Shutterstock)

Betartotta az óvintézkedéseket, mégis megtámadta a vírus

„Miután ebbe a helyzetbe kerültem, világossá vált előttem, ha lehetőségem lesz rá, akkor mindenkit arra fogok buzdítani, hogy oltassa be magát, mert csak így lehet elkerülni a betegség fatális kimenetelét” – nyilatkozta az Origónak Sepsey Tamás.

Kifejtette: ha az emberek nagy része beoltja magát, akkor elkezdődhet a gazdaság újraindítása, az iskolai oktatás zökkenőmentesen folytatódhatna és az egészségügy hozzáfoghat azoknak a gyógyításához, akik most háttérbe kerültek a koronavírus miatt. Megköszönte emellett az orvosok és ápolók munkáját.

A volt országgyűlési képviselő elárulta: annak ellenére kapta el a vírust, hogy betartott minden óvintézkedést.

Külön köszönetet mondott ápolóinak, Lengyel Zoltán főorvosnak, Tinnyei Ilona és Sallai Mónika orvosoknak, Gila Zsuzsanna gyógytornásznak és Fazekas Jánosné ápolónak, „aki etetett, ápolt és a legválságosabb pillanatokban is bátorított”.

A halállal is találkozott a kórházban

Hárman haltak meg mellettem, tanúsíthatom: az orvosok mindent megtettek a megmentésükért, nem az egészségügyi rendszeren múlott a tragédia” – mondta el Sepsey Tamás.

„Mindazok a szirénhangok, miszerint nincs szükség oltásra, vagy valamelyik vakcina nem jó, azok teljesen félrevezetőek. Ez az egyetlen kivezető út a mostani helyzetből” – fejtette ki.

„A kórházban értelemszerűen nem tudtam kommunikálni a többi beteggel, mert egyrészt én is olyan állapotban voltam, hogy erre képtelen voltam, és mások is nagyon rossz helyzetben voltak – mondta a volt államtitkár. Állítása szerint a kórházban ápolt betegek 40–75 év közöttiek voltak főként” – tette hozzá a volt államtitkár, majd megjegyezte: „Az egyéni szerencsétlenségem volt, hogy öt nappal a tünetek megjelenését követően kaptam volna oltást”.

Sepsey Tamás két hetet volt lélegeztetőgépen (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Volt már, akit sikeresen meggyőzött arról, hogy regisztráljon az oltásra

A férfi jelenleg otthon gyógyulgat, már képes arra, hogy két kilométert is gyalogoljon.

Biztos vagyok benne, hogy meg fogok gyógyulni, de az lenne a legjobb, ha senki nem betegedne meg” – mondta el Sepsey, aki egy embert már rábírt a betegségét követően, hogy regisztráljon és beoltassa magát.