A Dél-afrikai Köztársaságban felfedezett omikron-variáns egyesíti a korábbi mutánsok tulajdonságait. A kutatások szerint az omikron már a dél-afrikai fertőzések 90 százalékáért felelhet. A WHO az „aggodalomra okot adó” variációk közé sorolta az új mutánst, mivel gyorsabban terjedhet, és magas az újrafertőződés veszélye.

A szakemberek véleménye azonban megoszlik a veszélyességével kapcsolatban. Andrew Pollard, az Oxfordi Egyetem vakcinafejlesztő részlegének vezetője a BBC-nek elmondta: az átoltottság szintje miatt nem valószínű, hogy az omikron-variáns újra berobbantja a koronavírus-világjárványt, de néhány hetet még várni kell, amíg biztosat lehet mondani ezzel kapcsolatban. Merkely Béla, a Semmelweis egyetem rektora ugyancsak nem tartja valószínűnek, hogy az omikron azonnal egy ötödik hullámot generáljon. Rusvai Miklós azonban úgy gondolja, könnyen lehet az omikron az 5. hullám beindítója. A professzor szerint a ez valóban terjedőképesebb, akkor valamikor jövő év elején indíthatja a fertőzési hullámot, tehát elképzelhető, hogy jövőre is is két járványhullámmal kell majd számolnunk. Szlávik János az új variánssal kapcsolatban azt mondta, hogy az első hírek rendkívül kedvezőek, és nem kizárt, hogy a jelenlegi védőoltások is védelmet adhatnak az omikronnal szemben.

Magyarországon még nem bukkant fel az omikron-variáns
Magyarország, több európai országgal egyetemben, szigorítást vezet be a légi közlekedésben az omikron miatt: az érkező gépek számát korlátozzák, illetve karantén- és tesztelési kötelezettsége van mindenkinek, aki a dél-afrikai térségből érkezik. A Nemzeti Népegészségügyi Központ a Magyar Nemzet megkeresésére azt közölte: a Magyarországon jelenlévő mintákban még nincs jelen az omikron-variáns.

A Pfizer 31 nap alatt tud új oltóanyagot kifejleszteni
A Pfizer egy esetleges új oltóanyag kifejlesztését az eddigi 100 napról 31 napra tudná csökkentenimondta el az omikron-variáns megjelenésével kapcsolatban Karikó Katalin az ATV-ben. A kutató szerint már tesztelik az oltások védelmét az új variáns ellen. Szlávik János az új vakcinákkal kapcsolatban elmondta: a kifejlesztést követően le is kell gyártani azokat, így a következő hónapokban nem lehet számítani ilyen típusú védőoltásokra.