Japán kutatók laboratóriumi teszteket végeztek, amelyek során fény derült rá, hogy a legújabb variáns az eddigieknél tovább képes életben maradni az emberi bőrön, illetve a műanyag felületeken is – számolt be az érdekes tanulmányról a reuters.com.

Nagy „környezeti stabilitása” és fertőzőképessége segítheti az omikron terjedését, illetve azt, hogy átvegye a világon a domináns variáns szerepét a deltától. A vizsgálatok bebizonyították, hogy a műanyag felületeken az eredeti törzs és az alfa-, béta-, gamma- és delta-változatok átlagos túlélési ideje 56 óra, 191,3 óra, 156,6 óra, 59,3 óra és 114,0 óra volt. Ezeket az értékeket előzte meg 193,5 óra életben maradással az omikron, ami még a holttestekről vett mintákban is tovább tudta megtartani fertőzőképességét.

A holttestekből származó bőrmintákon az átlagos vírustúlélési idő az első ismert variánsnál 8,6 óra volt, majd az Alfánál 19,6 óra, a Bétánál 19,1 óra, a Gammánál 11 óra, a Deltánál 16,8 óra, míg az omikronnál ez az érték már 21,1 óra lett.

Kézfertőtlenítők fontossága

A bőrön az összes változatot teljesen inaktiválta az alkoholos alapú kézfertőtlenítő 15 másodperces használata. Ezért a japán kutatók hangsúlyozzák, hogy mennyire fontos a kézmosás, illetve a kézfertőtlenítők használata.