Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 639 299 fő, közülük 2 727 165 fő már a második oltását is megkapta. 426 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 798 573 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 38 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 213 főre emelkedett.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 630 976 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 138 384 főre csökkent. 2259 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 258-an vannak lélegeztetőgépen. Már több mint 5 millióan regisztráltak oltásra, és 81%-uk meg is kapta azt.

Fiatalok oltása, vakcina,16-18 évesek

Szerda estig lehet Pfizer-vakcinára időpontot foglalni (Fotó: MTI/Komka Péter)

Elindult a visszaszámlálás

100 nap múlva elkezdődik a magyar vakcinagyár alapkőletétele. Minden év május 17-e a védőoltások napja, ezért is ma jelentjük ezt be„ – árulta el dr. György László államtitkár.

György László, az ITM államtitkára közölte, hogy az oltás életet ment. Ezért is épül a debreceni oltóanyaggyár. A koronavírus-járvány Magyarországot igazolta, mivel 2010 óta patrióta gazdaságpolitikát folytat.

„Éppen ezért kell a hazai oltóanyaggyár, hogy a hazai szükségleteket biztosítsuk. A vakcinagyártás az egyik legjobban megtérülő befektetés. Egyre nagyobb tér nyílhat ezt követően a nemzetközi piacra. Be akarunk kapcsolódni a nemzetközi ellátásba” – nyilatkozta az államtitkár, hozzátette: „2022 végétől termelhet oltóanyagot a nemzeti oltóanyaggyár”.

A harmadik hullám vége felé járunk

Minden adatunk azt mutatja, hogy a harmadik hullám leszálló szakaszának a végéhez közeledünk. A lakosság több mint 47%-a beoltott. A vakcinák széles körének köszönhetően ez jelentősen több, mint az európai uniós átlag” – mondta el Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Több vakcina áll rendelkezésre, mint ahányan regisztráltak

Müller Cecília közölte, hogy a lakosság több mint 47 százaléka már beoltott. Szerda estig lehet Pfizer-vakcinára időpontot foglalni. Ma érkezik 34 800 Janssen-vakcina. Most már vakcinabőség van. Aki kéri, azt azonnal be tudják oltani – tette hozzá.

A tiszti főorvos arra kér mindenkit, hogy vegye fel a második oltását is, ugyanis csak mindkét oltás felvételével érhető el a megfelelő védettség, hozzátette: „Még mindig nyitva áll a regisztráció lehetősége a fiatalok számára is”.

Az egydózisú Janssen-vakcina szállítmánya is folyamatosan érkezik Magyarországra (Fotó: Getty Images)

A védőoltások előtti tisztelgés napja a mai

„A mai nap a védőoltások előtti tisztelgés napja. Edward Jenner születésnapja, ő volt a himlőoltás feltalálója. Ettől kezdve hívják a védőoltásokat vakcinának, a tehén latin nevéből származik ez a szó, ugyanis egy tehenészlánynak köszönhetően találta fel a védőoltást az orvos” – mondta el Müller Cecília.

A debreceni egyetemmel együttműködve egy olyan oltóanyaggyár felállításán munkálkodunk, amely lehetővé teszi újabb és újabb oltóanyagok előállítását. 100 nap múlva megkezdődhetnek az építési munkák. A jövő év végére rendelkezésre állhat a magyar koronavírus elleni vakcina„ – tette hozzá a tiszti főorvos.

Magyarország rendelkezik megfelelő tapasztalattal a gyógyászat terén

„Magyarország a járványügyi biztonság tekintetében az egyik legfelkészültebb ország” – árulta el Müller Cecília, majd hozzátette: „Már 1936 óta foglalkozik az ország oltóanyaggyártással”.

„Bízunk abban, hogy a magyar vakcina hatékonyabb védettséget fog biztosítani mindannyiunk számára! Köszönöm munkatársaimnak azt az éjjel-nappali munkát, amit a laborban végeznek, valamint a virulógusainknak és együttműködőinknek, akik azt a célt szolgálják, hogy saját vakcinánk legyen” – köszönte meg a résztvevők munkáját Müller Cecília.

Tesztüzembe helyezték a védettségi igazolvány QR-kód-leolvasó applikációt (Fotó: Getty Images – képünk illusztráció)

Megfelelően működik a védettségi applikáció

130 ezer honfitársunk töltötte már le a pénteken indult védettségiigazolvány-applikációt” – árulta el Kiss Róbert rendőr alezredes.

Az alezredes elárulta, hogy a vendéglátóhelyek tulajdonosai már QR-kód-leolvasóval is ellenőrizhetik a vendégeik védettségét.