A koronavírus zárt térben, tömegben terjed a leginkább, ezért kell a tömegközlekedési eszközökön különösen figyelni a védekezésre. A Metropol most 5 olyan tippet gyűjtött össze, amik segíthetnek elkerülni utazás közben a fertőzést.

Amennyire lehet, üljünk szellősen egymástól (fotó: Cser Dániel)

  1. Hordjunk maszkot! A legfontosabb óvintézkedés, hogy a felszállást követően viseljünk a járatokon maszkot vagy orrot és szájat eltakaró kendőt. Az utazás közben pedig ne igazgassuk azt. A maszkviselés egyébként is kötelező a tömegközlekedési eszközökön. A BKK nyolcezer forintja bünteti azon utasokat, akik nem viselnek maszkot, a Volán és MÁV járatain pedig szeptember 15-től leszállíttatják a maszk nélküli utasokat.
  2. Ne nyúljunk a kezünkkel az arcunkhoz! Utazás közben többször is megérintjük vagy megfogjuk a buszon lévő kapaszkodókat, jelzőgombokat, amiket a többi utas is használ, ezért nagyon fontos, hogy ne érjünk a kezünkkel az arcunkhoz. Leszállás után pedig rögtön használjunk kézfertőtlenítőt.
  3. Keressünk üres helyet! Ha lehetőségünk adódik, olyan helyre üljünk, ahol kevesen ülnek vagy egyáltalán senki. Az állóhelyeknél is érdemes az ajtóktól távol megállni, így elkerülhetjük a le-, és felszálló tömeget.
  4. Ne beszélgessünk! Ha nem beszélgetünk, kevesebb nyálcsepp keveredik a levegőbe, így kisebb a kockázata a fertőzésnek. Inkább olvassunk vagy hallgassunk zenét.
  5. Nyissunk ablakot! A járvány elleni védekezésben az egyik legfontosabb óvintézkedés a szellőztetés, ezért érdemes a járműveken az összes ablakot kinyitni és lehetőség szerint a közelükben utazni.