Hétfőtől szinte minden kórházat kijelölnek koronavírusos betegek ellátására, az ágyak 40 százalékát el kell különíteni covid-betegek ellátására, még 7 százalékát pedig lélegeztetésre alkalmas ágyként kötelesek a Covid-fertőzöttek ellátására biztosítani – erről adott ki utasítást Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Ebben kéri a halasztható műtétek – ideértve az egynapos sebészetet is – felfüggesztését keddtől.
Az utasítás meghatározza azt is, hogy mely kórházak kötelesek ellátni a koronavírusos gyerekeket, az intenzív ellátást igénylő koraszülötteket, valamint a művesekezelésre szoruló, szoros kontaktnak számító, gyanús vagy fertőzött betegeket.

Mit kell tenni, ha egy fekvőbeteg koronagyanús?

Az utasítás meghatározza, hogy a fekvőbeteg-intézetek koronavírus-fertőzés gyanúja esetén a beteget megfelelően izolálják és végezzenek antigén gyorstesztet. Pozitív eredmény esetén a beteg az igazolt betegekkel közös szobába helyezhető. Negatív eredmény esetén PCR-mintavétel is szükséges.

Az enyhe tüneteket produkálók otthon maradhatnak

A koronavírus-gyanús és igazolt betegek betegútját az Országos Mentőszolgálat koordinálja. Az igazolt Covid-fertőzött, de tünet- és panaszmentes, valamint az enyhe és mérsékelt tüneteket mutató betegek otthonukban maradnak, illetve hazaengedhetők. Esetükben javasolt a napi háziorvosi konzultáció – közölte a minisztérium.

Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere az egyre növekvő számú koronavírusos betegek folyamatos ellátásának biztosítása miatt adott ki utasítást az aktív fekvőbeteg ellátást nyújtó egészségügyi intézmény és az Országos Mentőszolgálat vezetőjének. Ebben kéri a halasztható műtétek – ideértve az egynapos sebészetet is – felfüggesztését keddtől, és szinte minden kórházat kijelölt a koronavírusos betegek ellátására.

Kivételt képeznek

A halasztás nem vonatkozik a sürgősségi ellátásokra, amelyek nélkül a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne. Továbbra is el kell végezni valamennyi onkológiai ellátást, a szervezett onkológiai szűrővizsgálatokat, a kardiológiai ellátásokat, valamint biztosítani kell az asszisztált reprodukciós eljárások zavartalan működését is. Transzplantációt is lehet végezni a járványügyi óvintézkedések szigorú betartása mellett – áll a közleményben.

Fotó: Metropol/Cser Dániel