Hét ember halt meg Nagy-Britanniában vérrögösödés következtében, miután megkapták az AstraZeneca vakcináját, közölte a brit gyógyszerügynökség a BBC-vel.

A hírek szerint március 24-ig 18 millió ember kapta meg ezt az oltóanyagot és összesen harminc esetben fordult elő vérrögösödés.

Fotó: Getty Images

Azt egyenlőre nem lehet tudni, hogy a vérrög kialakulása összefüggésbe hozható-e az AstraZeneca vakcinájával vagy pusztán véletlen egybeesés. Négy országban, Németországban, Franciaországban, Hollandiában és Kanadában csak idős embereknél használják.

A brit gyógyszerügynökség szerint a vakcina előnyei felülmúlják a kockázatokat, de Németországban, Franciaországban, Hollandiában és Kanadában csak idős embereknél használják.

Jelenleg is vizsgálják, hogy az oltóanyag okozza-e a rendkívül ritka vérrögöket egyes beoltottak szervezetében. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a héten arról tájékoztatott, ez nem bizonyított, de lehetséges. Korábban viszont az EMA a felülvizsgálat után is jóváhagyta a vakcina alkalmazását.