-Az év elejei adatokból azt látjuk, hogy a munkavállalók hangulata közeledik a járvány előtti szinthez és hozzáállásukat már az ötödik hullám sem befolyásolta érdemben – mondta el Kiss Márk István, a BNP Paribas Cardif Biztosító vezérigazgatója, aki hozzátette, hogy fokozatosan stabilizálódó hazai munkavállalói hangulat tapasztalható és az előző évhez képest a dolgozók már jóval optimistábban ítélik meg a saját helyzetüket.

Lehetőségek munkahely elvesztése esetén

A megkérdezettek harmada tart attól, hogy elveszíti munkahelyét egy éven belül. A kérdőívből az is kiderül, hogy mennyi tartalékjuk van az embereknek és hány hónapot tudnának átvészelni a fő kereső állásvesztése esetén.

-kevesebb, mint egy hónapot: 17%

-legfeljebb három hónapot: 48%

-több, mint egy évet: 23,5%

A kérdőív arra is kitért, milyen alternatív források állnának rendelkezésre a megélhetési költségek fedezésére:

-marad valaki a háztartásban, akire támaszkodnak: 69%

-kölcsönkérne olyan rokontól, aki más háztartásban lakik: 66%

-barát tudna segíteni: 53%

Könnyen találnának új állást

Az egymást követő harmadik negyedévben is igen optimisták a munkavállalók, azzal kapcsolatban, hogy viszonylag hamar találnának a képzettségüknek megfelelő új állást. A válaszadók 53 százaléka nyilatkozott úgy, hogy könnyen, vagy nagyon könnyen találna új munkát. Ez az érték az előző év hasonló időszakával összevetve 8 százalékpontos emelkedést jelent. A munkavállalók 74,5 százaléka pedig úgy vélte, hogy több mint öt évig biztosan megmarad a munkahelyük, vagy a cég, amelyben dolgoznak.

Fotó: Shutterstock

Jövedelempótló biztosítás

A munkavállalók egyre nagyobb hányada realizálja, hogy például egy esetleges jövedelemkiesés esetén nincs elegendő pénzügyi tartaléka a szokásos kiadások és a hiteltörlesztés fedezetére.

-Tapasztalataink szerint a korlátozások, illetve feszültebb időszakok idején jelentősen megnő az érdeklődés a különböző jövedelempótló biztosítások iránt. Érdemes tehát a nem várt eseményekre előre felkészülni és kalkulálni az esetleges következményekkel – mondta többek között munkanélküliség által okozott jövedelemveszteség esetén az ügyfeleinek hitelfedezeti biztosítást nyújtó biztosító vezérigazgatója.