Többgenerációs otthonok létrehozását is támogatja a kormány, azaz a tetőtér-beépítésekre a kiemelt összegű csokot lehet igényelni 2021. január 1-jétől – jelentette be Novák Katalin családügyi miniszter. A kormány otthonteremtési programjának ötödik pontja a többgenerációs otthonok felépítését segíti. Gyakori élethelyzet, hogy egy családban a családi ház tetőterét beépítené egy fiatal pár azért, hogy ott neveljék gyermekeiket. A támogatás most ebben segíti a fiatalokat.

Január elsejétől lesz igényelhető a támogatás (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Akár 10 millió forint maradhat a családoknál

Novák Katalin hangsúlyozta, a csok általános szabályai vonatkoznak erre az esetre is – A vissza nem fizetendő támogatás egy gyermeknél 600 ezer forint, két gyermeknél 2,6 millió forint, háromnál 10 millió forint. A kétgyermekesek ehhez felvehetik a legfeljebb tízmillió forintos támogatott kölcsönt, a háromgyermekesek pedig akár 15 millió forintot – részletezte a miniszter.

Az új program megőrzi az otthonok valódi értékét

Balogh László az ingatlan.com szakértője szerint az újabb támogatás legnagyobb előnye, hogy a többgenerációs házak így megőrizhetik a valódi értéküket. – A családi házak tetőterének beépítése több szempontból is jó megoldás lehet, hiszen egy fiatal párnak sok esetben nincs kellő anyagi forrása egy különálló ház építéséhez, vásárlásához és egyre kevesebb a a szabad telek. Számukra szükségszerű, de jó megoldás lehet egy többgenerációs ház. A támogatás pedig azért különösen előnyös, mert a feltételek között szerepel, hogy a tetőtéri lakrésznek is kell külön bejáratnak lennie, ez pedig megőrzi, sőt növelheti az ingatlan értékét, hiszen a gyakorlatban ez egy telken két lakást jelent – mondta a szakértő, aki hozzátette: az otthonteremtési program támogatásainak köszönhetően októberben 20 százalékkal nőtt az újépítésű házak iránti kereslet.

– A járvány és a kedzvezmények miatt a családok számára sokkal vonzóbbak a kerttel rendelkező, külön bejáratú ingatlanok. Sokan élnek is segítséggel, hiszen így a CSOK-on felül akár 5-10 millió forint is a családoknál maradhat – tette hozzá.

Októberben 20 százalékkal nőtt az újépítésű házak iránti kereslet (Fotó: Shutterstock)

A tetőtér-beépítésére igényelhető kezdvezmény feltételei

  • nem lehet ugyanaz a tulajdonosa a földszinti és a tetőtéri lakásnak
  • önálló, külön bejáratú otthont kell építeni
  • a lakrész rendelkezzen saját konyhával, fürdőszobával, lakótérrel
  • egy gyermek esetén legalább 40, két gyermeknél 50, három vagy több gyermeknél 60 négyzetméter legyen az alapterület
  • meglévő gyermeknél nincs életkori határ, a vállalt gyermekeknél viszont legfeljebb 40 éves lehet az anya.

Több otthonteremtési kedvezmény is életbe lép januártól:

  • az újépítésű lakások vásárlása esetén 27 helyett mindössze 5 százalékos áfát kell fizetni,
  • a CSOK-kal vásárolt új építésű otthonok vásárlásánál, az 5 százalékos áfát is vissza lehet igényelni,
  • a legalább egy gyermeket nevelő családok otthonuk felújítási költségeinek a felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig
  • teljes illetékmentességet élvez mindenki, aki családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárol ingatlant.