Az elmúlt öt évtizedben évi átlagban egy halálos áldozatot követeltek a cápatámadások, sőt tavaly senki sem halt bele a tengeri ragadozók harapásaiba Ausztráliában – közölte Phoebe Meagher, az állatkert cápaszakértője. Idén azonban mind a nyugati, mind a keleti partvidéken több emberéletet követeltek a cápatámadások.

Szakértők szerint ugyanakkor nincs okuk a pánikra a fürdőzőknek vagy a szörfözőknek, mert az úgynevezett nem kiprovokált támadások számát illetően 2020 teljesen átlagos év volt, 20 ilyen eset történt, míg az elmúlt évtizedben évi 15-25 között mozgott az ilyen támadások száma.

Fotó: Getty Images

A különbség abban áll, hogy ember és állat találkozásai idén kivételesen sokszor végződtek tragédiával, ami Culum Brown, a sydney-i Macquarie Egyetem tengerbiológusa szerint a merő véletlenen múlt.
A szakértő szerint a korábbi években a cápatámadások sok sérültjének pusztán szerencséje volt, hamar ellátásban részesült és túlélte a találkozást a ragadozóval. Egy cápatámadás végzetessége két igazán fontos tényezőtől függ: attól, hogy mely testrészén éri harapás az embert és attól, hogy milyen gyorsan kap orvosi segítséget. Idén egyszerűen túl sok volt a balszerencse mindkét tényezőt illetően – véli Brown.
Az ausztrál partokon nagyobb az esélye a vízbefúlásnak, mint cápatámadás okozta halálozásnak – fejtette ki Phoebe Meagher cápaszakértő.