Mekkora segítséget kapnak a vírus miatt bajba került budapesti vállalkozások?

Ma 14 órától ül össze a Fővárosi Közgyűlés, az egyik legfontosabb kérdés a járvány miatt bajba került turisztikai ágazatok, az étteremtulajdonosok és a taxisok megsegítése lesz. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes javaslata szerint a turisztikai vállalkozások ingatlanbérleti díját 70 százalékkal, a teraszok után fizetendő díjat 90 százalékkal csökkentik szeptember és március között. A taxisok 70 százalékos engedményt kapnak a jövő évi drosztdíjból. A fővárosi FIDESZ-KDNP javaslata szerint 2020 júliusa és 2021 júliusa közt a taxisok teljes droszthasználati díját engedjék el. Ezen kívül a 10 évnél öregebb taxik kötelező cseréjét is elhalasztaná a jobboldal. A Fidesz az ingatlanbérleti és a teraszhasználati díjakat is teljesen elengedné.

Egyéb fontos témák a Fővárosi Közgyűlésen

  • A korábban a Szent István Parkban lévő Szent István szobrot áthelyezné a főváros a kispesti Templom térre. A budapesti Fidesz tiltakozik ez ellen
  • Szó lesz a XII. kerületi Városház tér felújításáról
  • Döntéseket hoznak III. kerületi pünkösdfürdői zöldfelület fejlesztésérő

Fotó: Metropol/Markovics Gábor

 

Miben segítenek a mesék?

Ma van a magyar népmesék napja, amit 2005 óta minden évben Benedek Elek születésnapján tartanak. A célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar népmesékre, hogy azok fennmaradhassanak és továbbra is hirdessék a bennük elrejtett bölcsességeket. Ennek kapcsán összeszedtük miben segítik az életünket a népmesék?

1. Az olvasott mese testi-lelki kapcsolatot épít ki

2. A mese segít megérteni a világban történő dolgokat

3. Megmutatja, hogy győzhetjük le a körülöttünk lévő rosszat

Magyar népmesék - Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack.jpg
Fotó: Wikipédia

Fontos adózási határidő!

Máig küldhetik be a vállalkozások az adóbevallásukat. Sok cégtől még várják a bevallást. Az adóhatóság szeptember 30-ig 120 ezer cégtől várja a társasági adóbevallást, ez 600 ezer céget és szervezetet érintett. Szintén szeptember 30-ig kell benyújtaniuk a cégeknek és a szervezeteknek éves beszámolójukat a bíróságokhoz, ezt még 177 ezer cégtől várják. A bevallást június 2-án éjfélig kellett volna benyújtani, azonban a kormány a járvány miatt 4 hónapos halasztást adott a cégeknek és szervezeteknek.

Lemossák a Szabadság hidat

A Fővárosi Közterület Fenntartó ZRT. folytatja a fővárosi hidak megtisztítását.
Ma 23.30 órától – 04.30 óráig a Szabadság hidat tisztítják meg, ezért az FKF arra kéri az autósokat, hogy ebben az időpontban keressenek más útvonalat.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Közlekedési kisokos

Több buszt is elterelnek
Ma üzemzárásig terelve közlekedik a 88-as, a 173-as és a 88A autóbusz, illetve a 972-es és a 972B éjszakai busz, így nem érinti a Zrínyi utca megállót. Az autóbuszok Törökbálinton a Meredek utca – Szent István utca útvonalon járnak, ezért a Zrínyi utca megálló helyett a 140-es járat Ady Endre utca nevű megállóhelyét érintik.

Elkerülik a Tarack utcát a buszok
Október 30-ig a 176E autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a IV. utca, a Hősök tere, a XVII. utca, a Tarack utca és a Gyöngytyúk utca megállót. Utóbbit a 276E és a 998-as éjszakai járat sem érinti. A 276E és a 998-as éjszakai járat Cinkotai út megállója a 46-os járat Gyöngytyúk utca megállójához kerül áthelyezésre.

Alig áll meg pár helyen az M3-as metró
Az M3-as metró a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest között nem közlekedik, a kimaradt szakaszon pótló autóbusszal utazhatnak. November 6-ig az Arany János utca, a Ferenciek tere, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák megállókon nem áll meg. A 9-es és az M30-as autóbuszt, illetve a 72-es és a 73-as trolibuszt ajánljuk.

Itt nem áll meg a 36-os és a 135-ös busz
Október 11-ig a 36-os busz nem érinti az Előd utcai és a Vörösmarty utcai megállókat. A 135-ös busz szintén nem áll meg a Vörösmarty utcai megállóban. A buszok az Ábrahám Géza utcán át közlekednek Pestszentlőrinc, illetve a Soroksár, IKEA áruház felé. Ideiglenes megállók az Ábrahám Géza és a Vörösmarty utcákban.

Máshol jár a 199-es és a 219-es busz
Október 30-ig terelve közlekedik a 199-es autóbusz, nem érinti a Kossuth Lajos utca, a Pincér utca, az Áchim András utca és az Ady Endre út megállót. Építkezés miatt vasárnapig a 219-es autóbusz közlekedése módosul, így a buszjárat nem közlekedik az Iglice utca / Jutas utca és az Ürömhegyi út / Jutas utca között.