Budapest hőse: TikTok-sztár lett a hajléktalanok fiatal védőangyala, Menyhárt Dávid – Videó!





A többség elsétál mellettük, ő mégis megáll. A 19 éves Menyhárt Dávid hajléktalanokkal beszélget, ételt vesz nekik, és feltölti az erről készült videót a TikTokra.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.07.
az utca angyala

Budapesten gyakran találkozunk hajléktalanokkal a parkokban, az aluljárókban, a kapualjakban, állandóan kéregetnek és az emberek többsége automatikusan negatív képet alkot róluk. Nem úgy a fiatal, alig tizenkilenc éves Menyhárt Dávid, aki két hónap alatt lett TikTok-szenzáció a nem mindennapi tartalmaival. Dávid beszélget a fedélnélküliekkel, segít nekik, és nem mellesleg meghívja őket ebédelni. A rekordokat döngető közösségimédia-platformon először egy másik, hasonlóan megindító videójával keltette fel a nézők figyelmét, de végül áttért az olyan tartalmak készítésére, amelyekben az elesetteket segíti.

Menyhárt Dávid önzetlenül segít a rászorulóknak /Fotó: Metropol/CsF

„Ezeket az embereket senki nem hallgatja meg

„Fontosnak tartom, hogy lássák ezt az emberek. Sosem én vagyok benne a videókban, nem is én vagyok a lényeg, hanem a cselekedet” – mondta Dávid, mikor erről kérdeztük. Hosszas folyamat a megfelelő alany kiválasztása a fiú szerint.

Vannak olyan esetek, amikor órákig tart a keresgélés, máskor viszont sokkal hamarabb megtalálja a tökéletes szereplőt az épp készülő 1-2 perces videóhoz. Természetesen mindenkihez nem megy oda, de elmondása szerint eddig mindig pozitívan csalódott. Sosem voltak vele ellenségesek, hisz ezeket az embereket senki nem hallgatja meg, így örülnek, amikor valaki érdeklődik irántuk.

Random hajléktalanokhoz megy oda az utcán Dávid segíteni /Fotó: TikTok

„Jó napot kívánok, lenne kedve velem ebédelni?”

Dávid szerint a helyes kérdésfeltevés több, mint elengedhetetlen.

„Általában úgy fogalmazok, hogy »jó napot kívánok, lenne-e kedve velem ebédelni«, nem úgy, hogy segíthetek-e” – Dávid szerint a kettő között hatalmas különbség van, és ha az előbbinél marad, akkor a beszélgetés is sokkal tartalmasabb lesz. A fiatal TikTok-sztár jó kisugárzásának és illedelmességének köszönheti, hogy ezek a beszélgetések mindig jól alakulnak, de ez nem az egyetlen indok.

„Tudom milyen az, ha nincs semmid”

„Gyermekotthonban laktam, tudom milyen, ha nincs semmid” – mondta Dávid, aki kettő idősebb testvérével kényszerült állami gondozásba még nagyon fiatalon.

Minket minden héten látogatott anyukánk, de mi voltunk a kivétel a szabály alól. Sok gyerekhez évente egyszer jöttek el a szülei, valakit pedig egyszerűen ottfelejtettek” – emlékezett vissza a hajléktalanok védőangyala, aki egyébként tizenkilenc évesen ácsként végzett, most pedig munkája mellett az érettségire gyúr. A végső cél a diploma, de a videózást is folytatni szeretné.

Menyhárt Dávid mindössze néhány hét alatt lett közösségimédia-sztár. Vannak olyan videói, amit több mint egymillióan láttak, a TikTok-csatornáját nyolcvanezernél is többen követik, az Instagram-oldala is majdnem tízezer követőnél jár /Fotó: Metropol/CsF

Dávidot élteti, hogy segíthet másokon, de a TikTokon kapott visszajelzések is hajtják előre. Egyik videójában felöltöztetett és még fodrászhoz is elvitt magával egy hajléktalan urat:





Ezeket olvastad már?
Lassan révbe ér a kaposvári család

Lassan révbe ér a kaposvári család

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Városháza: romos az épület, sehol a zöld park, Karácsony Gergely a saját portáján sem tudott rendet tenni 5 év alatt

Városháza: romos az épület, sehol a zöld park, Karácsony Gergely a saját portáján sem tudott rendet tenni 5 év alatt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás