A 73 éves Szaito Takako a földjén dolgozott október 1-jén Szekikava faluban, amikor medvetámadás érte. Egy szomszédja talált rá a vérben fekvő, eszméletlen asszonyra, aki vasárnap a kórházban belehalt súlyos fej-és arcsérüléseibe. A hatóságok még a támadás napján életbe léptették a frissen létrehozott medveriasztási rendszer első fokozatát, amelyet hétfőn magasabb szintre emeltek.

A megemelt medveriadóban sűrítik a rendőrök és polgárőrök járőrözéseit, és szórólapokon tájékoztatják a lakosságot arról, miként előzhetik meg vagy élhetik túl sértetlenül az esetleges medvetámadásokat.

A 73 éves nő volt az első halálos áldozat 2001 októbere óta a Japán-tenger partján fekvő kormányzóságban, ahol április óta kilenc embert ért medvetámadás. Niigatában sok örvösmedve él, helyi lakosok több mint 700 medveészlelést jelentettek április és szeptember között. A vadon élő fák, köztük főleg a bükk szokásosnál kisebb termése lehet a fő oka annak, hogy a hegyek közt élő ragadozók élelem után kutatva a korábbinál jobban megközelítik a lakott településeket téli álmuk megkezdése előtt.

Ember és medve szaporodó találkozásainak okai közt lehet az is, hogy a medvelakta övezetek közelében fekvő, elöregedőben és elnéptelendőben lévő falvak vonzzák az állatokat, továbbá az, hogy kirándulás vagy gombaszedés közben egyre többen térnek be a medvék felségterületére.

Vasárnap kora reggel két 70-es éveiben járó nőt sebesített meg medve Minamiuonuma városban, egyiküket a földjén dolgozva, a másikat séta közben.