A magyar kormány október és november hónapokban online párbeszédet folytat, amelyhez a Zöld Követ Egyesület is csatlakozott. A 12 kérdésből álló online zöld konzultációs kérdőívet 2021. október 2. és november 28. között a Zöld Követ Egyesület közösségi oldalán is lehetőség lesz kitölteni.

Zöld Követ Egyesület egyetért abban, hogy a környezetvédelemről égetően fontos beszélni, de ennél még fontosabb, hogy minél több ember csatlakozzon a zöld egyesületek által meghirdetett kezdeményezésekhez, így aktívan ők is részesei lehetnek a tisztább és élhetőbb környezet megteremtésében. A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervének főbb elemei a Zöld Követ Egyesület szakmai programjában is szerepelnek.

A természeti kincsek megőrzése, a fákkal borított zöld területek nagyságának 23 százalékról 27 százalékra növelése az akcióterv egyik kiemelten fontos eleme. Ennek érdekében a kormány minden újszülött után tíz, összesen egymillió fát ültet.

A kormány zöld programjához és környezetvédelmi céljaihoz kapcsolódva az Egyesület, tagjait bevonva, online párbeszédet kezdeményez közösségi oldalán. A párbeszéd során mindenki elmondhatja, mit gondol a környezetvédelem legfontosabb kérdéseiről: többek között a megújuló energia népszerűsítéséről, a zöldenergia közlekedésben való használatáról, vizeink megóvásáról, az illegális hulladéklerakók felszámolásáról valamint az egyszer használatos műanyagok (pl. eldobható szívószálak, műanyag eldobható tányérok, poharak, bevásárló táskák) forgalmazásának betiltásáról és az üveg- és műanyagpalackok, valamint a fémdobozok visszaváltásának lehetőségéről.

Az online zöld konzultációs kérdőív elérhető 2021. október 2-ától a www.zoldkovet.hu internetes oldalán.