Idén a korábbinál is nagyobb hangsúlyt helyeztek a Sziget Fesztivál szervezői arra, hogy fenntartható rendezvényt hozzanak létre. Ennek része a Green-sziget, ahol a látogatók vásárolnak egy fát. A Sziget területén, a III. kerület szomszédságában húzódó Galériaerdő menti részt az ott lévő védett flóra miatt lezárják a közönség elől.

Mindannyiunknak mindent meg kell tennünk, hogy hozzájáruljunk a globális felmelegedés korlátozásához szükséges átmenethez. Ezért a Sziget ajánlásokat is tesz arra, hogyan lehet környezettudatosabban fesztiválozni – magyarázta Kádár Tamás főszervező. – Arra buzdítjuk a látogatókat, hogy tegyenek fogadalmat, hogy maguk után kitakarítják a sátorhelyeiket. Mi több, aki rögzíti a fogadalmát, kikerül a nagyszínpad kivetítőjére, és Sziget-pólót vagy 2023-as bérletet nyerhet.

Fesztivál számokban

 • 76 hektáros területen lesz a buli.
 • 8000 ember építette fel a Szigetet.
 • 3000 négyzetméteres a nagyszínpad, 500 négyzetméteres játéktérrel.
 • 400 négyzetméteres LED-fal és mintegy 200 intelligens lámpa biztosítja a tökéletes látványt.
 • A Freedom színpad és a Ticketswap Partyaréna 25-25 ezer bulizót képes befogadni.
 • 23 kilométernyi kerítéssel vették körül a helyszínt.
 • 25 konténer, 1200 mobilvécé, 600 angolvécé, 500 zuhany áll a fesztiválozók rendelkezésére.
 • 1000 őr garantálja a biztonságot.
 • Naponta több mint 150 koncert, előadás és egyéb program lesz.

Szinte az összes aljnövényzet kiszáradt, ezért idén igyekeznek pormentesíteni, a fesztivál után pedig, ahol kell, ott füvesítenek is a rendezvény után Fotó: Bors

A talajvédelem érdekében lefektettek 21 ezer négyzetméter méhsejtet, és további 8000 négyzetméter alumínium felületet is leraknak. Összehasonlításképpen: ekkora mennyiséggel akár 5, stadion méretű focipályát is le lehetne fedni Fotó: Bors

Megszüntették a nagyszínpad melletti egyik komplett vendéglátótömböt, és az árnyékos, fás területen kialakítottak egy úgynevezett várakozó területet, ahol árnyékban várhatják be egymást a különböző társaságok tagjai Fotó: Bors

Biztonságosan megközelíthető a Sziget Fesztivál

 • Az esemény ideje alatt közvetlen buszjárat közlekedik a budapesti Liszt Ferenc repülőtér és a Sziget (Óbudai-sziget) között.
 • A Sziget megközelíthető gyalogosan a 9-es és a 109-es busz Óbuda, Bogdáni út végállomásától, illetve a 34-es, a 106-os, a 134-es vagy a 226-os busz Kaszásdűlő megállóhelyéről.
 • A H5-ös HÉV megnövelt kapacitással, napközben sűrűbben jár; éjszaka a belváros felé Aquincumtól 10 percenként, a Batthyány tértől Szentendrére pedig óránként indul.
 • A Sziget Fesztivál előkészítő munkái miatt lezárták a budai alsó rakpart északi szakaszát és a K-hidat augusztus 17-én este 11 óráig. A rakpartot a Mozaik utca és a bevásárlóközpont között zárták le.

Nem lesz rumli a fesztiválon

A III. kerületben lakóknak nem kell aggódniuk a rendetlenség miatt, ugyanis a szervezők gondoskodnak arról, hogy az esemény után is tisztaság legyen a környéken, ezért a területen szelektív gyűjtő kukákat helyeztek ki. Ugyanakkor visszaváltható poharakban kapják az italt a bulizók, így nem borítják majd műanyagpohár-halmok sem a Szigetet. A rendezvényen a környezettudatosság miatt az italhoz nem adnak majd szívószálat sem.

Víz is kell, nem csak alkohol

Melegben, bulizás közben is fontos a megfelelő folyadékfogyasztás, ami leginkább a vízivást kell, hogy jelentse. Ezért a Sziget szervezői a fesztivál egész területén ivóvízpontokat állítottak fel, amelyeket nagy vízcseppekkel jelölnek, és amelyek a jegyhez járó útlevélben és a Sziget applikáción keresztül is elérhetőek térképen.