Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere és Varga Denise, a Lime rollermegosztó magyarországi vezetője aláírták a megállapodást Fotó: Belváros Önkormányzata

Belváros Önkormányzata Magyarországon elsőként szabályozta a KRESZ által nem értelmezett elektromos járművek közlekedését. Szintén különlegesség, hogy az önkormányzat elsőként kötött megállapodást a biztonságos használat és a rendezett városképet biztosító eszköztárolás érdekében is. Egy újabb innovációval is előrukkoltak, hiszen a Lime szolgáltatóval aláírt megállapodás keretében, több lakosságbarát intézkedést is megvalósítanak együtt: edukációs programot és közterület-fejlesztést.

„A használatot illetően, sohasem a tiltás mellett foglaltunk állást, hanem a minden fél számára a békés egymás mellett éléshez megfelelő keretek biztosítása a célunk. Elengedhetetlennek tartom azt is, hogy ne csak szabályokat alkossunk, hanem teremtsük meg a betartásukhoz szükséges feltételeket, aminek kiváló módja az edukációs program. Ezáltal kellemes közösségi időtöltés keretében sajátítható el az elektromos roller kulturált, biztonságos használata” – mondta el Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere.

A Lime a második cég, amely elektromos rollert biztosít a Belvárosban Fotó: Belváros Önkormányzata

Az elméleti és gyakorlati oktatóprogramon előzetes jelentkezés alapján ingyenesen vehetnek majd részt az V. kerületi lakosok, ráadásul védősisakot és 5 perces ingyenes rollerezésre jogosító kupont is kapnak ajándékba.A Lime rollerszolgáltató ezen kívül pénzügyi támogatást is nyújt az önkormányzatnak közutak, közterek és parkok kezeléséhez, fejlesztéséhez és üzemeltetéséhez – írták.

A kerületi szabályozás szerint:

  • 18 év alattiak nem használhatják a Lime e-rollerjeit,
  • azokkal tilos a járdán haladni,
  • valamint a sebességük a Behajtani tilos! zónáknál (gyalogos zóna, sétálóutca) fokozatosan csökken, majd az eszköz leáll és az utazás csak az adott zóna elhagyása után válik újra lehetővé.

Az e-rollereket menet közben is leolvasható méretű, három oldalról látható azonosítószámmal látják el, felelősségbiztosítást köt rájuk a szolgáltató, és az eszközöket csak a kijelölt területeken lehet felvenni, letenni – olvasható a közleményben.

Közölték azt is, hogy egyórás türelmi idő áll rendelkezésre a tiltott helyen lerakott eszköz elszállítására, azután e-rollerenként 50 ezer forint kötbér terheli a szolgáltatót.

Az V. kerületi szabályozás sarokpontjai, amelyeket a Lime elfogadott:

• Az átlátható gazdálkodási feltételeknek való megfelelés, a közteherviseléshez való hozzájárulás.
• Magyar nyelvű ügyfélszolgálat biztosítása.
• Az eszközök rendszeres karbantartása.
• Életkori megkötés: 18 év alattiak nem használhatják ezeket az eszközöket.
• Az ügyfelek részletes tájékoztatása a használat megkezdése előtt (az eszközök technikai sajátosságairól, kezeléséről, valamint a használat feltételeiről, az eszközökkel közlekedésre használható területről, illetve a használat utáni elhelyezésről).
• Az V. kerület teljes közigazgatási területén a járdán az e-rollerrel történő haladás tilos.
• A behajtani tilos zónáknál (gyalogos zóna, sétálóutca) az e-rollerek sebessége fokozatosan csökken, majd leáll és az utazás csak az adott behajtani tilos zóna elhagyása után válik újra lehetővé.
• Az eszközöket menetközben is leolvasható méretű, három oldalról látható azonosítószámmal látják el.
• Az eszközökre felelősségbiztosítást köt a szolgáltató.
• Az eszközök csak a kijelölt területeken (úgynevezett mikromobilitási pontokon) vehetőek fel és tehetőek le.
• 1 órás türelmi idő áll rendelkezésre a tiltott helyen lerakott eszköz elszállítására, ezt követően e-rollerenként 50.000 Ft-ot forint kötbér terheli a szolgáltatót.

Fő a környezettudatos közlekedés

A kerület előzőleg, május elején a Bird rollermegosztóval kötött együttműködési megállapodást a biztonságos használat és a rendezett városképet biztosító eszköztárolás érdekében. Az elmúlt évek alatt 1000 kerékpártámaszt telepített szerte a kerületben, ezzel 2000 kerékpár elhelyezésére alkalmas mikromobilitási pontot teremtve, illetve a kerékpárosok számára ingyenesen használható biciklipumpákkal segíti az akadálymentes közlekedést, továbbá 16 MOL Bubi állomásnak is helyet ad. Emellett élen jár a környezettudatos közlekedési eszközök használatának támogatásában is. Egyedülálló újdonságként évente 34.500 Ft támogatást nyújt a 6-14 éves gyermekek kerékpár, elektromos kerékpár, roller, elektromos roller és görkorcsolya vásárlásához. A társasházakban történő kényelmes kerékpár elhelyezést segítve pedig évről évre meghirdeti a társasházi közösségek részére a kerékpártároló létesítésére vonatkozó pályázatát.