Tovább húzódik a főváros egyik jelképének számító híd felújítása. A Lánchidat először a gyalogosok elől zárták le még 2021 márciusának közepén, majd június közepétől már az autósok és a BKK járatai sem hajthattak fel rá. A tervek szerint a Lánchíd újjáépítését 2023 augusztusában fejezik be, és addig a gyalogosok nem léphetnek a megújult építményre, azonban az autósok már 2022 decemberétől újra birtokba vehetik a hidat.

A Lánchíd felújítása még mindig tart, és most egy újabb szakaszt zárnak le az autóval közlekedők előtt Fotó: BKK

Emiatt zárják le a budai alsó rakpartot

Horváth László beruházási igazgató elmondta, a híd alját érintő felújítási munkálatok miatt az állványzatot be kell hozni a rakpart fölé, és ez nem teszi lehetővé a gépjárműforgalom fenntartását – számolt be róla a budapestéskörnyéke.hu. Így várhatóan augusztus közepéig ideiglenesen lezárják majd a közúti forgalom elől a budai alsó rakpartot.

Így haladhatunk majd Óbuda felől

A BKK közleménye szerint északról, Óbuda felől déli irányba a Halász utcáig haladhatnak a gépjárművel közlekedők. Ott fel kell hajtaniuk a Fő utca irányába, majd a Fő utca–Alagút–Alagút utca–Attila út–Krisztina körút–Szent Gellért rakpart és Műegyetem rakpart útvonalon, vagy a Fő utca–Lánchíd utca–Apród utca–Krisztina körút–Szent Gellért rakpart és Műegyetem rakpart útvonalon mehetnek tovább.

Hogyan jussak el észak-Budára?

Délről a Döbrentei térig lehet közlekedni. Onnan az Attila út irányába haladhatnak tovább a gépjárművel közlekedők az Attila út–Alagút utca–Alagút–Fő utca–Jégverem utca–Bem rakpart, vagy az Attila út–Lánchíd utca–Fő utca–Jégverem utca–Bem rakpart útvonalon, és a Halász utcától térhetnek vissza a budai alsó rakpartra. A teherforgalomnak érdemes az Árpád híd–Hungária-gyűrű–Rákóczi híd útvonalon közlekednie.

A Lánchíd hónapról hónapra egyre rosszabb állapotban volt, a felújítást már nem lehetett tovább halogatni Fotó: Metropol

A gyalogosok előtt sem nyitják meg a pesti alsó rakpartot

Bár a Döbrentei tér és a Halász utca közötti szakaszt lezárják a forgalom elől, a pesti oldal továbbra is lezárva marad a gyalog vagy mikromobilitási eszközzel közlekedők előtt. Azonban annyira búslakodni nem kell, mivel ezen a hétvégén még megnyílik a pesti alsó rakpart az érdeklődők előtt. A gyalog és mikromobilitási eszközzel, például kerékpárral vagy rollerrel közlekedők – a már bevált gyakorlatnak megfelelően – június 18-án és 19-én a Margit híd és a Közraktár utca között vehetik birtokba a pesti alsó rakpartot.

Ez újul meg a Lánchídon:

 • újjáépítik a meglévő közúti pályalemezt, teljesen elbontják a gyalogosjárdákat, majd újjáépítik azokat;
 • a megmaradó acélszerkezeteket javítják és gondoskodnak a rozsdásodás elleni védelmükről;
 • a műemléki gyalogoskorlátokat felújítják, restaurálják;
 • a föld alatti lehorgonyzókamrákat szigetelik, felújítják, valamint a budai oldalon lévő szellőzőket átépítik;
 • kiépítik a lehorgonyzókamrák dunai árvízi védekezési rendszerét, ennek része a Duna-meder rendezése, roncs- és lőszermentesítése, a hajózási jelzések korszerűsítése;
 • a hídfőkben lévő gyalogos-aluljárókat kiszélesítik, a hídfők lépcsőit átépítik, valamint a helyiségeket felújítják;
 • a kőoroszlánokat és a hiányzó műemléki elemeket visszaépítik;
 • új, LED-technológiás közvilágítást és változtatható színképű díszvilágítást szerelnek fel;
 • a pesti rakparton lévő zászlótartó bástyákat felújítják;
 • gyalogosátkelőhelyet létesítenek a pesti hídfő északi és déli járdája között;
 • kiváltják és átcsoportosítják a hídon lévő közműveket.