RETRO RÁDIÓ

A gyerektábor nem nyitja ki kapuját! Újabb közkedvelt helyszín lesz az enyészeté Óbudán





2019-ig nyaranta általános iskolás gyermekek ezrei élvezhették a Laborc utcai tábor programjait és strandját. Mindez már a múlté.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.06.09.
III. kerület bomladozó Óbuda

Az új DK-s kerületvezetés azonban hagyta lezülleni és inkább két másik – medence nélküli – helyszínt jelölt ki új táborhelyként. Óbuda-Békásmegyer honlapján május 2-án értesítették az óbudaiakat, hogy a nyári napközis tábor hagyományos helyszíne idén nem a Laborc utca, hanem a Zápor utcai iskola és a kiserdei Dr. Béres József Általános Iskolában lesz.

Idén egyetlen gyerek sem fog táborozni a Laborc utcai Barátság Parkban /Fotó: Olvasói fotó

Petíció a táborért

Az óbudai lakosok petíciót indítottak a Laborc utcai tábor megmentéséért, melyet június 7-ig már több mint 300-an írtak alá.

„Felszólítjuk dr. Kiss Lászlót (Óbuda-Békásmegyer polgármesterét) és Halmai Róbertet (az Esernyős Óbudai Kulturális és Sport Nonprofit Kft. ügyvezetőjét), hogy a Laborc utcai napközistábort haladéktalanul szolgáltassák vissza a gyermekeknek és mindkét táborban állítsák vissza a 12 évre lecsökkentett életkori határt a teljes általános iskolai korcsoportra. Hozzanak nyilvánosságra minden szerződést vagy -tervezetet, amely a táborra, annak esetleges értékesítésére vagy bérbeadására vonatkozik. Sok szülő nem engedheti meg a fizetős tábort, főleg nem egész nyárra” – zárják soraikat a petíciót elindító szervezők.

Elhanyagoltan, az enyészetnek hagyva a helyszín /Fotó: Olvasói fotó

Tavaly nyáron már voltak problémák

2019-ben még a Bús Balázs vezette III. kerületi önkormányzat sikeres nyári szezont zárt a Laborc utcai táborban. 2020-ban a koronavírus miatt elmaradt a tábor, 2021-ben pedig már nem volt köszönet a tábor megszervezésében. Tavaly nyáron több szülői panaszlevél is érkezett Gyepes Ádám önkormányzati képviselőhöz, amelyekből kiderült, a gyerekek nem használhatták a medencét, ugyanis nem volt benne víz. A kicsik a betonpályán ücsörögtek, a fák közé az elhanyagoltság miatt nem engedték őket. Az önkormányzati képviselő a Metropolnak nyilatkozott a kialakult helyzetről.

„A Laborc utcai szabadidőpark és strand csak púp az ellenzéki önkormányzat hátán, két év alatt teljesen lezüllesztették, de rákölteni nem akarnak. Mikor 2020-ban felhívtuk a figyelmet, hogy a gyermektábor területét hagyják lepusztulni, még bőszen tagadták. A 2019-ig és még abban az évben is gyerekek ezreinek élményeket, gazdag programokat és strandolási lehetőséget biztosító tábort az önkormányzat egy tollvonással megszüntette. A tábor helyett idén két helyszínen csak nyári gyermekfelügyeletet biztosítanak és csupán a 12 éven aluli iskolásoknak” – nyilatkozta lapunknak Gyepes Ádám, aki tavaly maga is részt vett abban az akcióban, amikor a helyi Fidesz-frakció Bús Balázs vezetésével strandbelépőjegyeket vásárolt a táborozó gyermekeknek.

Koszosan és használhatatlanul magára hagyva a Laborc utcai medence /Fotó: Olvasói fotó

400 strandbelépőre mondott nemet a baloldali vezetés

2021 nyarán Bús Balázs korábbi polgármester a helyi Fidesz-frakcióval 400 darab strandbelépőt vásárolt a táborozó gyermekek részére, hogy legalább eljuthassanak fürdeni a nagy melegben, és ne csak a betonplaccon játszanak. A III. kerületi önkormányzat azonban még átvenni sem volt hajlandó a belépésre jogosító jegyeket. Végül a strandbelépőket kerületi civilszervezeteknek ajánlották fel a frakció tagjai.

„A Laborc utcai parkot és strandot nem bezárni kell, hanem felújítani és visszaadni az óbudai gyermekeknek” – emelte ki lapunknak a képviselő.

A most kiválasztott két helyszínről azt írták a szervezők, hogy: „Heti egy alkalommal a tábor helyszínétől függően a Pünkösdfürdői Strandra, vagy a Római Strandfürdőre visszük a csoportokat.”

 





Ezeket olvastad már?
Felháborító: borotvaéles táblákat helyeztek ki Gazdagréten

Felháborító: borotvaéles táblákat helyeztek ki Gazdagréten

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

Húsvét: Így változik a gyógyszertárak nyitvatartása

Húsvét: Így változik a gyógyszertárak nyitvatartása

Tragédia: kigyulladt az idősek otthona Ököritófülpösön, egy ember meghalt

Tragédia: kigyulladt az idősek otthona Ököritófülpösön, egy ember meghalt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás