Két amerikai püspökség is azt javasolja a katolikus híveknek, hogy ne oltassák be magukat a Johnson & Johnson (J & J) koronavírus elleni vakcinájával, ugyanis a készítmény „erkölcsileg kompromittáló”, mivel abortált magzatok sejtjeit használják fel a gyártásához – írja a The Guardian.

A Louisiana állambeli New Orleans-i, illetve a Missouriben található St. Louis-i egyházmegye is nagyon hasonló nyilatkozatot adott ki a témával kapcsolatban. A két püspökség szerint a híveknek a Moderna vagy a Pfizer/BioNTech vakcináját kell előnyben részesítenie, és ha lehetőségük van rá, akkor utasítsák vissza a Johnson & Johnson készítményét. Fontos megjegyezni, hogy mindkét nyilatkozatokban többször is külön hangsúlyozzák, hogya katolikus hívek tiszta lelkiismerettel felvehetik a J & J oltását, ha más alternatíva nem áll rendelkezésre”.

Louisiana állam mélyen vallásos kormányzója, a demokrata párti John Bel Edwards – aki egyébként ellenzi az abortuszt – azt mondta, hogy megérti a katolikus vezetők aggodalmait, de a vírus terjedésének megállítása érdekében az embereknek fel kell használniuk a rendelkezésre álló és jóváhagyott vakcinákat.

Az egyházmegyék állásfoglalása után az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának tanügyi és abortuszt érintő bizottsága is kiadott egy közleményt, melyben megismételték az oltással kapcsolatos az erkölcsi aggályokat. A szervezet álláspontja szerint a Pfizer/BioNTech vagy a Moderna vakcinák előnyösebbek abban az esetben, ha valaki képes megválasztani, milyen oltást kap.

Az eseményekre reagálva a Johnson & Johnson szóvivője kedden azt mondta, hogy a vállalat „oltóanyagában” nincsenek abortált magzatokból származó sejtek. Azt azonban ő sem cáfolta, hogy a gyártás során ilyet alkalmaznának. Elmondása szerint a gyártás felgyorsítása érdekében emberi sejtvonalat használnak a készítmény előállításakor.”

Mire használják az abortált magzatokat a vakcinagyártása során?

Nagyon leegyszerűsítve az történik, hogy az abortált magzatokból kinyert sejteket végtelenségig felszaporítják. Ezt a sejtvonalat arra használják, hogy ipari méretekben szaporítsanak vírusokat bennük – jelen esetben koronavírust. Az emberi sejtekben nevelt vírusokat később legyengítik vagy elölik, tisztítják, vagy kiválasztják belőlük a megfelelő immunválaszt előidéző vírusrészeket.