A CNN készítette azt a riportot, amiben bemutatják, hogy milyen Oroszország egyik koronavírus vakcinagyára, ami a hét ottani hatalmas csúcstechnológiai komplexum egyike. Matthew Chance a tudósításban körbevezeti a nézőket, akik így beláthatnak a kulisszák mögé, hogyan is készül a Szputnyik V oltóanyag. Világszerte összesen több mint ötven országba rendeltek már a vakcinából, egyre több helyen oltanak is már vele.

Hidegháborús fegyverközpont volt

A videóból többek között az is kiderül, hogy az épület, illetve a környéke egy titkos biológiai fegyverközpont volt a hidegháborúban. Jelenleg vakcinagyárként működik, ahol havonta több millió adagot készítenek a Szputnyik V vakcinából. Megemlítik, hogy az oltás sokak számára ellentmondásos, ezzel utalva az összes megjelent rémhírre az orosz vakcináról, de kihangsúlyozzák, hatékony a koronavírus ellen.
A hónap elején a rangos Lancet orvosi folyóiratban közzétett, illetve szakértők által felülvizsgált nagyszabású emberkísérletek elképesztő eredményeket hoztak a Szputnyik V-nek. Lenyűgöző számokat hozott a kutatás ideje alatt a vakcina, hiszen az embereken végzett kísérletek során 91,6 százalékban hatékonynak bizonyult.
Az oltóanyagot végül be is adatta magának a videót készítő Matthew Chance, aki hangsúlyozza, számára egyáltalán nem probléma, ha a Szputnyik V-t kapja meg, sőt, egyenesen dicséri is, kiemelve, a Lancet orvosi folyóiratban közzétett adatokra támaszkodva, hogy egy megbízható oltóanyagról van szó.