• Rendkívül intenzíven terjed a járvány, megfékezésére csak akkor van esély, ha mindenki felelősen jár el – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.
  • Müller Cecília közölte: a fiatalabb korosztályról átterjedt a járvány a középkorúakra és az idősebbekre. A fertőzöttek ötöde 40-49 éves, 15 százalékuk 65 évnél idősebb.
  • Vigyázzunk az idősekre és a krónikus betegekre! – kérte a tisztifőorvos, hozzátéve, hogy a kontaktusok számát csökkenteni kell, akinek pedig tünetei vannak, az egyáltalán ne menjen közösségbe. Hangsúlyozta: a járvány megfékezésének leghatékonyabb eszköze a maszkviselés, a távolságtartás és a fertőtlenítés. Arra figyelmeztetett, hogy csak együtt fékezhető meg a járvány, „közös a felelősségünk”.

Fotó. youtube

Fontos!

A koronavírus leggyakoribb tünetei: a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj. Emellett az új koronavírus-fertőzés egyik jellegzetes tünete az íz- és a szaglásérzékelés zavara, vagy elvesztése, amely sokszor az egyetlen tünet. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát!

fotó: Bors/Knap Zoltán

Megemelt bírság jöhet a maszk nélküli vásárlóknak

A kötelező bolti maszkviselés szabálysértése esetén emelkedhet a vásárlókra kiróható ötezer forintos bírságösszegtudta meg a Magyar Nemzet. A lapnak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára elmondta, teljes mértékben helyesnek és támogatandónak tartja a maszkviselés ellenőrzésének szigorítását.

A lap korábban arról is beszámolt, hogy a boltokban egyre nagyobb a feszültség amiért a vásárlók nem vagy helytelenül használják a maszkokat. A maszkviselés egyébként kötelező minden zárt térben, az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben is. Múlt héttől pedig a szabadtéri és sportrendezvényeken is. Ahogy arról már írtunk, a karanténszabályokat megszegőkre 150 ezer forintig terjedő bírság szabható ki – akár egy nap négyszer is! A Metropolnak a budapestiek azt mondták, hogy maguk is azt tapasztalják, hogy sokan nem veszik komolyan a járvány miatt életbe lépő korlátozásokat, ezért a többség egyetért a szigorításokkal.

Fotó: Máté Krisztián