RETRO RÁDIÓ

Így veheted fel a kapcsolatot kórházban fekvő szeretteiddel





A kórházaknak a látogatási tilalom ellenére biztosítaniuk kell a kapcsolattartást a betegek és a hozzátartozóik között, illetve megfelelő tájékoztatást is kell nyújtaniuk a beteg állapotáról. Megmutatjuk, hogyan teheti meg.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.04.28.
Fontos tudnivaló

Gyakran hallunk olyan történetekről, hogy valakinek a szerette koronavírus miatt kórházba került, de attól a pillanattól kezdve semmilyen kapcsolatot nem tudtak létesíteni vele. Ennek oka, hogy a betegek sokszor olyan rossz állapotba kerülnek – gondoljunk itt például arra, ha valakit lélegeztetőgépre tesznek –, hogy hiába van nála telefon, nem tudja használni. Ilyenkor a rokonok mindent megtesznek, hogy telefonon vagy írásban utolérjék az adott kórház Covid-osztályát, de az egészségügyi dolgozók a sok elfoglaltság miatt nem minden esetben tudnak tájékoztatást adni.

(Fotó: MTI/Balázs Attila)

Egy nő most különösen megrázó történetet osztott meg egy facebookos zárt csoportban annak érdekében, hogy mihamarabb választ kapjon az öccse halálával kapcsolatban.

„Január 28-án meghalt az öcsém koronavírusban. Január 17-én vitte be a mentő a SOTE-ra a sürgősségire 12 óra körül. Azt szeretném kérdezni, hogy nincs valaki, aki ott dolgozik? Mert otthonról még a lábán szállt be a mentőkocsiba, de onnantól, hogy elvitték, semmit nem tudunk arról, hogy mi történt vele. Hiába írtuk neki, hogy hívjon fel, vagy írjon, nem reagált. Azt szeretném, hogyha valaki abban az időszakban ott dolgozott a sürgősségin, vegye fel velem a kapcsolatot, hátha emlékszik az öcsémre. Nagyon fontos lenne. Este 9 órakor már lélegeztetőgépen volt” – írta az aggódó nővér.

Ez a megoldás

Ha valaki tanácstalan, hogy hogyan tudna felvilágosítást kapni a kórházban fekvő beteg állapotáról, vagy kapcsolatba lépni vele, akkor nincs más dolga, mint a kórházigazgatót megkeresni és tőle kérni ezeket – érdemes telefonon is próbálkozni, de e-mailt is kell írni. Ő segíteni fog mindenkinek.

A haldokló beteg mellett lehet a rokon

A Covid-osztályokon is lehetővé kell tenni, hogy a közvetlen hozzátartozó bemenjen a súlyos állapotú beteghez. Ilyenkor védőfelszerelésben léphetnek be a kórterembe, illetve a vörös zónába a családtagok, és ott lehetnek a beteg mellett, míg elbúcsúznak tőle. Erről is a kórházigazgatóval kell egyeztetni.





Ezeket olvastad már?
Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

„Nem hittem a szememnek” -  Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

„Nem hittem a szememnek” - Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

Húsvéti hosszú hétvége: mutatunk néhány programot nagypéntek és a locsolkodás között

Húsvéti hosszú hétvége: mutatunk néhány programot nagypéntek és a locsolkodás között

Most érkezett: robbanás történt Budapesten, egy ember nem élte túl a szörnyűséget

Most érkezett: robbanás történt Budapesten, egy ember nem élte túl a szörnyűséget

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás