Egy új tanulmány rámutatott, hogy a hosszú Covid alatt fennálló gyulladás tüdőproblémákat okoz. Bár sokan hamar túlesnek a betegségen, másoknál a teljes gyógyulás akár hónapokba, sőt évekbe is telhet – ennek oka máig nem ismert. 12 hétnél tovább tartó poszt-Covid-tünetek a betegek 10 százalékánál fordulnak elő.

A koronavírus hatására gyulladás lép fel a tüdőben Illusztráció: Facebook/Baji Anikó

A kutatók ezúttal 145 koronavírusos, kórházban kezelt beteg gyógyulását elemezték. A tudósok felfedték, hogy a Covidot követő elhúzódó gyulladás szorosan összefügg a tüdő szerkezetének és működésének hosszú távú változásaival. A betegek 49 százaléka a betegség diagnosztizálása után hat hónappal sem gyógyult meg teljesen. A legtöbben gyengeségre, alvászavarra és terhelésre kiváltott légszomjra panaszkodtak. A betegek egyharmadának romlott a tüdőfunkciója.

A megfigyelésekből az is kiderült, hogy a tartós tüdőproblémák többnyire a férfiaknál, a krónikus betegséggel küzdőknél jelentkezik. A gyulladásjelzők megemelkedett szintje szintén kockázati tényezőnek minősül. Utóbbi markerek mégsem jelzik biztosan, hogy kinél alakulnak ki tüdőfunkciós problémák, de ha a tüdőben a diagnózis felállítása után 60 nappal is észlelhető elváltozások is vannak, van rá esély, hogy a betegnél később is problémák jelentkeznek.