Magyar orvosok találták meg a Coviddal szembeni eddigi leghatásosabb molekulát. Az átütő sikert hozó kutatás eredetileg nem ezt célozta, mégis az úgynevezett fluoxetin (antidepresszáns) használata során észrevették, hogy az Uzsoki Kórház Covid-osztályán negyedére csökkent a fertőzöttek halálozásszáma. Erről Holló András neurológus számolt be az Indexnek, aki hozzátette:

„A szerotoninalapú antidepresszánsok laboratóriumi körülmények között már évekkel ezelőtt azt is bizonyították, hogy hatékonyan lépnek fel a hepatitis C, illetve néhány más vírussal szemben is. Tehát már a pandémia kitörésekor tudni lehetett, hogy bizonyos szerotoninerg antidepresszánsok tudnak valamit, ami talán visszaszoríthatja a Covid-fertőzés fatális következményeként ismert citokinvihart, a Covid-halálozás legfőbb okát.”

Most azon dolgoznak, hogy az eredményeiket mihamarabb tudományos formában tudják prezentálni.

„Igyekeztünk minél hamarabb a tudományos standardoknak megfelelő formába foglalni az eredményeinket. Ezek végül egy angol nyelvű cikkben, az Ideggyógyászati Szemlében jelentek meg, ami egy nemzetközileg indexált, illetve jegyzett folyóirat. Innentől tudtuk komolyan prezentálni a döntéshozók felé, hogy mit is találtunk. Remélhetőleg gyorsan elkezdenek foglalkozni vele az illetékes minisztériumi, akadémiai bizottságok, szakmai kollégiumok itthon, és talán nemzetközi szinten is. Próbáltuk mielőbb eljuttatni hozzájuk a munkánkat. Egy pandémia idején, amikor emberéletek tömegéről van szó, nem bízhattuk a véletlenre, hogy mikor kerülünk az illetékes íróasztalokra” – mondta Holló András.