Utcán csak az tartózkodhat, aki dolgozik, munkába tart vagy munkából megy haza, és rendelkezik az ehhez szükséges hivatalos papírral. A hétvégén már elkezdték a védőoltások beadását a 150-nél nagyobb létszámmal működő idősotthonokban is. A kormány mindenkit arra biztat, hogy regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra a vakcinainfo.gov.hu oldalon. Arra azonban számítsunk, hogy mindannyiunk egészségének megőrzése érdekében az oltási időszakban is maradnak a korlátozások.

– Továbbra is kijárási korlátozás este 8 és reggel 5 óra között

– Az általános iskolák nyitva maradnak

– A középiskolákban digitálisan folyik az oktatás

– Kutyasétáltatás 500 méteres körzeten belül

– Zárva minden étterem, szálloda, színház, mozi, edzőterem és uszoda

Még nem vehetjük le a maszkot

Mindenki várja már, mikor dobhatjuk el az arcot takaró textíliákat, azonban még egy darabig biztosan viselnünk kell. Továbbra is rajtunk kell lennie zárt terekben, például gyógyszertárban, postán vagy vásárlás közben. Még mindig nem vehetjük le közterületeken sem: A tízezer lakosnál népesebb településeken a helyi- illetve kerületi polgármesterek jelölik ki azokat a közterületeket, ahol kötelező a maszkviselés. Budapest 23 kerületéből 20 a legszigorúbb rendelkezést választotta. Jelenleg három kerület (IV. XII. XVI.) és pár zöldterület (pl. Margitsziget, Városmajor) kivételével mindenhol kötelező a maszkviselés.

Fotó: Shutterstock

Holnap új vakcinaszállítmány érkezik

Az életünk immár tíz hónapja szigorúan szabályozott, de örülhetünk is, mert az operatív törzs bejelentette, holnap újabb 39 ezer fő beoltásához elegendő Pfizer vakcina érkezik az országba. A védőoltások beadása oltási terv alapján zajlik, azaz elsőbbséget élveznek az egészségügyben dolgozók, mindemellett fokozatosan oltják be a szociális intézményekben dolgozókat is. A hétvégén például már elkezdték a védőoltások beadását az idősotthonokban is. Az intézményekben gondozott idősek és a dolgozók is megkapják a koronavírus elleni vakcinát.

Az oltások beadása alatt is maradnak a szigorítások

„A járványügyi intézkedéseket az oltás időtartama alatt is fenntartjuk, addig, amíg az átoltottság kellő mértékű nem lesz, ez körülbelül 50 százalék vagy a feletti mértékű” – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

II. Erzsébet már megkapta, Ferenc Pápa pedig már előjegyezte magát az oltásra

 

Fotó: Instagram

A Vatikán feje hangsúlyozta, mindenkinek erkölcsi kötelessége a védőoltás beadatása, ahogy azt egy tévéinterjúban elmondta: „az egészségeddel, az életeddel játszol és a többiek életével is”. II. Erzsébet brit uralkodó és férje, Fülöp edinburgh-i herceg már meg is kapták a védőoltást. Egyre több neves személy jelenti be, hogy be fogja oltatni magát, mint például Tom Hanks. Müller Cecília országos tisztifőorvos, az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy beoltatná magát a koronavírus elleni védőoltással természetesen igennel válaszolt.

Újabb áttörés az orvostudományban: fontos fehérjeszerkezetet térképeztek fel magyarok

Számos betegségben, a többek között az Alzheimer- és a Parkinson-kórban, valamint a szív- és érrendszeri betegségekben, továbbá a tumorsejtek szaporodásában is jelentős szerepet játszó, bonyolult szerkezetű fehérjét, az úgynevezett ROCK2 szabályozásának szerkezeti alapjait tárták fel az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat kutatói. A felfedezésnek köszönhetően megindulhatnak új gyógyszerfejlesztések, amely ezeket a betegségeket nagy hatékonysággal gyógyítani tudják majd.