RETRO RÁDIÓ

Megszólalt Kim Dzsong Un húga, kemény üzentet küldött





Észak-Korea nyomásgyakorlásként figyelmeztette Dél-Koreát, hogy figyeljen oda, hogyan tartja meg az Egyesült Államokkal közös újabb hadgyakorlatát.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.08.05.
éleződő indulatok

Észak-Korea óva intette vasárnap Dél-Koreát az Egyesült Államokkal közös újabb hadgyakorlatoktól, mindössze néhány nappal a két ország közötti forródrót helyreállítását követően.

Az ilyen manővereket ugyanis a phenjani vezetés „nemkívánatos nyitánynak” tekinti, amely aláássa Dél- és Észak-Korea vezetőinek a kölcsönös bizalom helyreállítása iránti erőfeszítését – közölte Kim Dzsong Un észak-koreai vezető befolyásos húga.

Egy korábbi kép Kim Dzsong Unról - MTI/EPA/KCNA

„Árnyékot vetnének a Korea-közi kapcsolatok fejlesztésére”

Kim Jo Dzsong, az Észak-Koreát irányító kommunista Koreai Munkapárt propaganda- és agitációs osztályának vezetője hangsúlyozta, hogy a hadgyakorlatok „árnyékot vetnének a Korea-közi kapcsolatok fejlesztésére”.

Hírügynökségek szerint Kim Jo Dzsong nyilatkozata nyomásgyakorlásként értékelhető, hogy Szöul mondja le a nyári manővereket, amelyeket rendszerint augusztusban szoktak megtartani. A phenjani vezetés a hadgyakorlatokban támadási előkészületnek látja, amit Washington és Szöul is rendre cáfol.

„Kormányunk és hadseregünk szorosan figyelemmel fogja kísérni, hogy a dél-koreai oldal augusztusban ellenséges háborús gyakorlatokat tart-e, vagy más merész döntést hoz-e” – tette hozzá a befolyásos húg.

Csökkentett számú hadgyakorlatok

Mindemellett egyelőre nem világos, hogy az amerikai–dél-koreai hadgyakorlatokat mikor, és milyen mértékben fogják megtartani. A szöuli vezetés attól tart, hogy mindez káros hatással lehet az északi szomszédjával a nukleáris leszerelésről folytatott tárgyalásokra. Az utóbbi években az Egyesült Államok és Dél-Korea diplomáciai okokra hivatkozva csökkentették egyes hadgyakorlatok méretét, annak ellenére is, hogy a szakértők szerint Észak-Korea válaszlépései eddig is csak az önvédelemről szóltak – írja a Newsweek.

Mindössze fizikai kapcsolat

Kim Jo Dzsong a kedden helyreállított forródrótra hivatkozva úgy fogalmazott, hogy mindössze a fizikai kapcsolatot állították helyre, a két ország vezetője közötti esetleges csúcstalálkozóra vonatkozó találgatásokat pedig túl korainak nevezte.

Korea két vezetője a tavasz folyamán több levelet is váltott egymással, és abban állapodtak meg, hogy újjáépítik a két fél között a bizalmat és javítják a két ország kapcsolatát.

Joe Biden lehet a megoldás

A forródrótot Észak-Korea szakította meg tavaly júniusban, miután a két ország viszonya megromlott Donald Trump korábbi amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető második, kudarcba fulladt csúcstalálkozóját követően, amelyen Mun Dzse In dél-koreai elnök vállalta a közvetítő szerepet. Mun kormánya abban bízik, hogy Joe Biden amerikai elnök kormánya képes lesz újraindítani a tárgyalásokat Phenjannal Észak-Korea nukleáris fegyvereinek leszereléséről és rakétaprogramjának leállításáról.

Az Egyesült Államok támogatja a két Korea közötti párbeszédet, és természetesen örülünk a mai bejelentésnek a kommunikációs vonalak helyreállításáról, és mindenképpen hisszük, hogy ez egy pozitív irányú lépés”– mondta a forródrót helyreállítása után Jalina Porter, az amerikai Külügyminisztérium szóvivője.





Ezeket olvastad már?
Szerelem a levegőben: mágikus együttállás segít bevonzani a kiszemeltedet

Szerelem a levegőben: mágikus együttállás segít bevonzani a kiszemeltedet

A hideg csak a kezdet: pánikrohamokat hoz az időjárás

A hideg csak a kezdet: pánikrohamokat hoz az időjárás

A Mészáros Csoport megvásárolta a híres babaáruházláncot

A Mészáros Csoport megvásárolta a híres babaáruházláncot

Rettenetes: betonkeverő végzett egy férfival – Sokkoló részletek

Rettenetes: betonkeverő végzett egy férfival – Sokkoló részletek

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás