Kiderült, mikor és hol kaphatunk ingyenes influenzaoltást





Mindenképpen éljünk a lehetőséggel, hisz a koronavírusnak és az influenzának nagyon hasonló tünetei vannak.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.10.06.
egészségügy

Idén nemcsak a kockázati csoportok, hanem mindenki ingyenesen hozzájuthat az influenza elleni védőoltáshoz. Müller Cecília országos tiszti főorvos az időseknek és a krónikus betegeknek mindenképp, de mindenki másnak is ajánlja az oltás beadatását. Az operatív törzs sajtótájékoztatóján kiderült, hogy ez azokra nézve sem jelent veszélyt, akik esetleg megfertőződtek koronavírussal, de nem tudnak róla, mivel nincsenek tünetei.

–Bizton állíthatom, hogy az influenza elleni védőoltás nem veszélyes, ugyanis nem tartalmaz élő vírust. Így nem képes betegséget okozni, viszont az immunválaszt kiváltja. Bármilyen lappangási szakaszban is van valaki, semmiképp sem gond, ha megkapja. Ez azért is fontos, mert ha valaki esetleg később fertőződik meg koronavírussal, akkor a súlyos szövődményes eseteknek elébe tud menni. Emellett az orvosnak is fontos információt nyújt, hisz tudjuk jól, hogy a két betegség közel azonos tünetekkel jelentkezhet. Ha influenza ellen már védett valaki, akkor nagyobb valószínűséggel lehet elindulni a koronavírus gyanújának felállítása felé – jelentette ki az országos tiszti főorvos. A koronavírus és az influenza valóban nagyon hasonló tünetekkel jár, arról, hogy hogyan lehet megkülönböztetni, dr. Bense Tamás házi orvos mesélt korábban a Metropolnak.

Müller Cecília országos tisztifőorvos (fotó: Teknős Miklós (TEK)/Magyar Nemzet)

Telefonon kérjünk időpontot!

Az influenza elleni védőoltás igénylése minden évben a házi orvosnál történik, és ez idén sincs másképp. Az oltások beadása október közepén indul el.

Kérem, hogy telefonon jelentkezzenek be, személyes megjelenés során a házi orvos megállapítja az olthatóságot, és ha nincs semmi akadálya, akkor a házi orvosi rendelőben megtörténik az oltás beadása. Évek óta biztosítjuk az üzemorvosnak is ezt a lehetőséget, náluk is elérhető lesz az oltás – tette hozzá az országos tiszti főorvos.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak

A megbetegedések növekedésével a kórházi ápolásra szorulók száma is nőtt, ezért egyes dolgozókat átvezényeltek olyan intézményekbe, ahol a gyógyításhoz minden feltétel adott.

– A kormány döntésének megfelelően az orvosok bérfejlesztése is eldöntésre került, így ezzel is, és morálisan is szeretnénk köszönetet mondani az egészségügyi dolgozóknak, akiknek nem csak hogy többletfeladatuk van, de a szokásos munkahelyüktől távolabb kell a feladatukat elvégezni. Köszönjük, számítunk rájuk, és minden elismerésünk – mondta Müller Cecília.

 

Tovább nőtt a fertőzöttek száma

Tegnap 905-tel nőtt a fertőzöttek száma, így itthon összesen már 31 480-an kapták el a fertőzést. Elhunyt 11 krónikus beteg, így az elhunytak száma 833 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 22 482 fő, 649 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 40-en vannak lélegeztetőgépen.

 

Sok a szabályszegő

Kiss Róbert rendőr alezredes közölte, hogy a hétvégén összesen 64 alkalommal kellett intézkedniük a maszk miatt. 24 esetben tömegközlekedési eszközökön, ahol az utasok nem, vagy nem helyesen viselték a maszkot. Kereskedelmi üzletekben, közintézményekben és egyéb helyeken pedig 40 szabályszegés történt.





Ezeket olvastad már?
Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás