Szívbemarkoló pillanat lehetett, amikor kiderült, hogy Pfizer–BioNTech koronavírus elleni oltóanyaga hatásos, a New York Times pedig megírta: így ünnepelte meg Karikó Katalin, hogy a Covid-vakcina működik, és sikeres eszköz lehet a világjárvány megállításában – írja a Ripost.

A magyar biokémikus a lap szerint, ünneplésképpen nem méregdrága pezsgőt bontott vagy más különleges luxusholmival jutalmazta magát: hanem egy doboz Goobers márkájú tejcsokoládés mogyorót vett magához, és az egészet megette – egyedül. Vagyis így, egészen puritán módon ünnepelt Karikó Katalin, miután Covid-vakcina működik.

(Fotó: Facebook)

Mint azt a New York Times felidézte: a kutatók már 20 éve tudták, hogy bármely koronavírus legfontosabb jellemzője a felületén található tüskefehérje, amely lehetővé teszi, hogy a vírus az emberi sejtekbe juttassa magát. A cél tehát adott volt az mRNS-vakcina számára. Miután a kínai tudósok 2020 januárjában közzétették a vuhani pusztító vírus genetikai szekvenciáját, a kutatók mindenütt munkába álltak. A BioNTech órák alatt megtervezte az mRNS-vakcináját, aminek lényege, hogy röviden utasítja az emberi sejteket a koronavírus tüskefehérjéjének előállítására. Így, ha a szervezetben megjelenne a koronavírus, akkor az immunrendszer idegenként azonosítaná annak tüskefehérjéjét és megtámadná azt.

A lap kitért rá: 2020. november 8-án érkeztek meg a Pfizer–BioNTech-vizsgálat első eredményei, amelyek azt mutatták, hogy az mRNS-vakcina erőteljes immunitást vált ki az új vírussal szemben. Dr. Karikó Katalin a férjéhez, Francia Bélához fordult, és azt mondta: „Ó, működik. Én is így gondoltam.

Majd a biokémikus magához vette a doboz mogyorós drazsét, és az utolsó szemig megette… Így ünnepelte meg tehát Karikó Katalin, hogy a tudományos eredmények is alátámasztották: a Covid-vakcina működik.