Bár a II. világháború közel 80 éve véget ért, még mindig rendszeresen előkerülnek életveszélyes robbanószerek. Most éppen nem egy hatalmas pusztításra képes bombához, csupán egy 42 M Vécsey típusú kézigránáthoz kellett riasztani a rendőrséget, illetve a Magyar Honvédség tűzszerészeit. Egy hölgy ugyanis kapálás közben észrevette, hogy a szerszám feje lejár, ezért a sufniban keresett egy kalapálásra alkalmas eszközt. Talált is egy tenyérben elférő „vastömböt”, amiről fo­galma sem volt, hogy mi is valójában. Szerencséjére a szomszéd­ja kiszúrta, hogy éppen miben mesterkedik, ezért még időben tudta figyelmeztetni.

A Bors megtalálta az érintett házat, ahonnan egy hajlott korú asszony jött ki botjára támaszkodva. Amikor megtudta, hogy miért keresik, haragra gerjedt.

Az ügyet lezárták, a gránátot pedig elszállították, és lehet, hogy már fel is robbantották. A lányom találta, de ő most nincs itthon, mert dolgozik! – mondta, majd megkérte a portája előtt tartózkodó szomszédját, csatlakozzon a beszélgetéshez. Feri ezt megtette, és közölte: most mindenki annak örül, hogy senkinek sem esett baja. Az idős hölgy ezután visszatért a lakásába.

A környéken élők szerint csak a csodának köszönhető, hogy nem történt tragédia.

Nem értem, hogy képes valaki kalapácsnak nézni egy gránátot, de ha az felrobbant volna a nő kezében, bizonyára most azzal kerülne be a városunk a hírekbe – mondta az egyik közelben lakó férfi a Borsnak.

Rengeteg rendőr jelent meg az utcánkban, tehát bizonyára nagy volt a veszély – tette hozzá egy fiatal lány.

Világháborús kézigránáttal ütötte a kapát (képünk illusztráció) – Fotó: Bors