A Halloween nemcsak az Egyesült Államokban, hanem már világszerte nagyon népszerű ünnep. Hazánkban is igen elterjedt, a gyerekek és a bulizni vágyó fiatalok ilyenkor rendszeresen beöltöznek, de a legtöbb családnál a tökfaragás sem maradhat ki a programok közül. Bár látszólag egy ártalmatlan mókázásról van szó, mégis sokan ellenzik.

„Nem értem, hogy miért kell mindenféle amerikai szokást beépíteni a mindennapjainkba. Számomra a Valentin-nap is egy giccsparádé, csakúgy mint a Halloween, amit itthon csakis kizárólag a hollywoodi filmek tettek népszerűvé. Nálunk mindenszentek és halottak napja van, azt kellene ünnepelnünk csendesen, meghitt családi körben – jelentette ki lapunknak a 30 éves Tamás.

„Szerintem szuper dolog a Halloween. Egy újabb lehetőség, hogy egy kicsit kiszakadjunk a szürke hétköznapokból, és örömet szerezzünk a kicsiknek, nagyoknak. Nálunk a család imádja ezt az ünnepet, közösen faragunk ijesztő töklámpásokat, este pedig kifestjük egymást és beöltözünk. Mi minden olyan ünnepre nyitottak vagyunk, ami örömet csal az arcunkra” – mondta vidáman Kinga.

Fotó: Pixabay

Honnan ered?

  • A Halloween ősi kelta hagyományokból kialakult autentikus ír ünnep, amit október 31. éjszakáján elsősorban az angolszász országokban tartanak. Az ünnep 1840 körül került Észak-Amerikába, amikor sok elszegényedett ír földműves vándorolt ki Írországból, akik magukkal vitték az ősi kelta eredetű népszokásaikat és hitvilágukat is.
  • A kelták hite szerint a holtak szellemei visszatérnek és mivel beköltözhetnek az élőkbe, félelmükben beöltöztek különféle álcázó maskarákba, mert ezzel akarták becsapni és összezavarni a holtak szellemeit.
  • A Halloweenhez kapcsolódó szokások 25-30 éve Magyarországra is eljutottak, így a bulis, játékos hangulat nálunk is elmaradhatatlan.