Két hét a covid-osztályon többet ért, mint fél év gyakorlat - mesélnek az intenzíven dolgozó egyetemisták





A járvány elleni védekezésbe bevont több száz hallgató segítséget nyújt, ezért fizetést kap, ráadásul életre szóló hasznos tapasztalatokat is szerez. Ezek a diákok kedvezőbb feltételekkel végezhetik el az idei tanévet.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.01.13.
kulisszák mögött

Az orvosi, egészségügyi képzésekben résztvevő hallgatók segítik az Országos Mentőszolgálat koronavírus-szűrését, részt vesznek a betegek kórházi és klinikai ellátásában, és a csoportos célzott tesztelésnek is aktív tagjai voltak. A pedagógusszűrés első két hetében 1624 egyetemistát vontak be e feladatokba. Később is több száz egyetemi hallgató végzett szűrési feladatokat, a betegellátásban részt vállalók száma pedig eléri az ezer főt.

„Többet ért ez a két hét, mint egy félévnyi gyakorlat”

- Nálunk a hatodéves hallgatóknak kötelező két hétig részt vennie a fertőzöttek kórházi ellátásában. Az ötödévesek és mi, negyedéves hallgatók pedig a csoportos tesztelésben segédkeztünk szintén két hétig - kezdte a Metropolnak a 23 éves orvostanhallgató, Eszter, aki hasznosnak találta az védekezésben való részvételt.

- A gyógyításra esküdtünk fel, ezért a suli minden hallgatója szó nélkül ment és csinálta a dolgát, amikor kellett. Rengeteg tapasztalattal gazdagodtunk, többet ért ezt a két hét, mint egy félévnyi gyakorlat. Én a szűrésben vettem részt, amit két hétig minden hétköznap hajnaltól kora estig csináltunk. Az első napokban a papírmunkát végeztük, de hamar belejöttünk a tesztelésbe is. Érdekes volt belelátni, hogyan is zajlik az egészségügy munkája, hatalmas teher van rajtuk, de kitartóak és profik.

„Kevesebb vizsgám lesz, az oktatók is támogatnak”

Eszteréknek a szűrési feladatuk alatt nem kellett feladatokat leadni a oktatóknak. - Nagyon rendesek voltak a tanárok. Nemcsak engedékenyebbek voltak a számonkérés terén, de sok gyakorlati órán beszámították a munkánkat, és erre kaptuk az év végi jegyeket. Emiatt szerencsére kevesebb vizsgám lesz majd januárban. Emellett bármikor felhívhattuk oktatóinkat, ha valami kérdésünk volt vagy csak szerettük volna kibeszélni magunkból a tapasztalatainkat.

Fizetés jár érte

Ezek a diákok a hasznos gyakorlati tapasztalat mellett más előnyökhöz is jutnak: a munka beleszámít a félév teljesítésébe és ezért fizetést is kapnak. A kormány ebben a tanévben felhatalmazást adott az orvosképző intézményeknek, hogy a védekezésben résztvevő diákoknak kedvezőbb feltételeket biztosítsanak. Az oktatók is támogatják a hallgatóikat. Ezért kevesebb feladatot vagy hosszabb határidőt biztosítanak számukra, és a bizonyos vizsgák alól mentesítést vagy könnyítést is kaphatnak.

„A járványhelyzetben a hallgatók esküjükhöz méltóan állnak helyt, segítik a védekezést. A felsőoktatás megújításának központi eleméhez igazodva a képzésüket hasznosan támogató gyakorlati tapasztalatokat is szereznek. A koronavírussal szembeni védekezésben résztvevő fiatalokat köszönet illeti meg, tanulmányi előrehaladásukat az elvégzett munkának semmiképpen sem szabad hátráltatnia sőt, támogatnia kell” – hangsúlyozta Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára.

 





Ezeket olvastad már?
„Ha segít, én is segítek” – utcán keres munkát a 74 éves, hajléktalanság szélén álló László

„Ha segít, én is segítek” – utcán keres munkát a 74 éves, hajléktalanság szélén álló László

Késelést jelentettek Zuglóból – kiderült, mi történt

Késelést jelentettek Zuglóból – kiderült, mi történt

Hollik István: Magyarországnak és Európának béke kell!

Hollik István: Magyarországnak és Európának béke kell!

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás