A koronavírus megjelenését követően a többség azonnal azt várta, hogy elkészüljenek a vakcinák, amik segítségével az emberiség könnyebben túllendülhet a milliókat érintő víruson. A fokozatos fejlesztésekkel és különböző oltóanyagok elkészítésével együtt azonban megjelentek a tévhitek és a különböző összeesküvés-elméletek is, amik miatt egyre többen váltak oltásellenessé.

WMN magazin összeszedett pár tévhitet, amit Kemenesi Gábor igyekezett megcáfolni, illetve elmagyarázni.

Az tévhit: A vakcinák miatt kezdett el mutálódni a vírus.

A válasz

„Ez elég gyakori tévhit. A variánsok létrejöttére ott van a legnagyobb esély, ahol a vírus nagyon terjed. Minél többször másolja önmagát – ez a kontrollálatlan fertőzésnél és járványnál jelentkezik legjobban –, annál nagyobb esély van újabb, jobban terjedő variánsok létrejöttére. Bármely más járvány is pontosan így működne a természetben” – mesélte Kemenesi Gábor a variánsok tényleges kialakulásának okát. Szerinte azonban többet mondani nehéz, hiszen még senki nem ismeri pontosan a vírust.

„A védettség jellegét és kifutását most ismeri meg a tudomány, de az már most látszik, hogy a természetes védettség kevésbé kiszámítható, és sok esetben rosszabb az oltással megszerezhetőnél. De a legfontosabb szempont egyelőre az, hogy minél gyorsabban, minél több embert védetté tegyünk, és a járványt mihamarabb megfékezhessük” – folytatta a szakember.

Kemenesi Gábor egy korábbi interjúja alkalmával (Fotó: Löffler Péter/Dunántúli Napló)

A tévhit: az oltásoknál nem lehet tudni, hogy milyen hosszú távú tünetei lesznek, ráadásul már most sok nő a ciklusa megváltozásáról számol be.

A válasz

„Számszerű adatok igazolják, hogy ezerszer, tízezerszer nagyobb kockázata van annak, hogy a vírusfertőzés valamilyen súlyos szövődményt okoz, mint annak, hogy az oltás teszi ezt”tisztázza a virológus, aki ezután kiemeli, hogy nincsenek titkolt mellékhatások, hiszen ezek a tesztelés alatt kiderültek volna. Majd hozzáteszi: megszokott probléma az, hogy az oltás hatással van a menstruációra.

„Kizárólag az mRNS-vakcinának nincs negatív hatása a ciklusra, bármely vakcina, sőt fertőzés esetében is jelentkezhet ez a jelenség. Nagyon egyszerűen fogalmazva, ezt az immunrendszerünk működése okozza” – mondta Kemenesi Gábor.