RETRO RÁDIÓ

„A SARS–CoV-2 nem influenza” – Kemenesi Gábor hangsúlyozza, hogy nem keverendő össze a kettő





A koronavírussal kapcsolatban rengeteg téveszme kering az interneten, az egyik ilyen szerint a gyógyszergyárak profitja miatt kellenek a megelőző intézkedések.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.09.19.
válaszok

A koronavírus megjelenését követően a többség azonnal azt várta, hogy elkészüljenek a vakcinák, amik segítségével az emberiség könnyebben túllendülhet a milliókat érintő víruson. A fokozatos fejlesztésekkel és különböző oltóanyagok elkészítésével együtt azonban megjelentek a tévhitek és a különböző összeesküvés-elméletek is, amik miatt egyre többen váltak oltásellenessé.

WMN magazin összeszedett pár tévhitet, amit Kemenesi Gábor virológus, biológus, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa igyekezett megcáfolni, illetve elmagyarázni.

Tévhit

  • Az influenzavírus is jelen van az életünkben, de amiatt mégsem borítjuk fel az egész életünket. A kötelező oltással pedig leginkább a gyógyszergyárnak akarnak kedvezni.
  • Válasz

    Kemenesi Gábor elsősorban egyértelműen tisztázza, hogy az influenzát nem lehet a Covid–19-hez hasonlítani.

    „A SARS–CoV-2 nem influenza, hanem egy annál jóval nagyobb halálozással járó, légúton át terjedő vírus. Ha ezzel kerülünk kórházba, háromszor nagyobb esélyünk van a végzetes kimenetelre, mint az influenzánál. Ráadásul gyorsabban terjed, több embert juttat kórházba, és jóval kevesebbet is tudunk róla” – magyarázza a virológus, aki hangsúlyozza, hogy az egyik legnagyobb probléma ezzel a vírussal, hogy könnyen képez gócpontokat.

    „Extrém módon könnyen képes arra, hogy gócpontok formájában egész régiókat megbénítson, és ennek addig van esélye, amíg a világ döntő része (jelen tudásunk szerint legalább 80 százaléka) nem válik valamilyen módon immunissá. A gócpontok pedig mindenki számára károsak, leáll az egészségügyi alapellátás, sérül a gazdaság, romlik a stabil társadalmi berendezkedés – ezért is nagyon fontos küzdeni a vírus ellen, úgy ahogy azt az ezzel foglalkozó szakértők éppen javasolják – tette hozzá.

    Kemenesinek volt egy-két szava a gyógyszergyárakat érintő gyűlölettel kapcsolatban is.

    – A gyógyszergyárakat övező ellenszenv valahogy az emberi természet velejárója lehet. Ha a sarkon működő pék nagyon finom kenyeret süt, és ebből sokat el is ad, majd meggazdagodik belőle, az egy természetes és jó forgatókönyv. Amennyiben egy gyógyszergyár kifejleszt egy jól működő vakcinát, amely visszahozhatja a járvány előtti világot, akkor normális dolog, hogy ezen pénzt keres. Hozzá kell tenni, hogy éppen a pandémia miatt sok gyártó gyártási áron forgalmazza a készítményt, tehát kevesebbet keres rajta, mint azt megtehetné – mondta.

    Kemenesi Gábor profilképe a Facebook-oldalán, ahol igyekszik mindenkit felvilágosítani a koronavírussal kapcsolatos igazságokról Fotó: Facebook

    Tévhit

  • Miért nem lehet magánügy az oltás? Ha jók a vakcinák, akkor a beoltottaknak miért kell félnie az oltatlanoktól?
  • Válasz

    A szakember szerint ez nem egy könnyen és csak magunk által eldönthető kérdés, hiszen sokkal szélesebb körű gondolkodást igényel a kérdés.

    – Ez olyan, mintha vezetés közben önkényesen dönthetnénk arról, hogy mikor hajtunk gyorsan, hiszen bízunk a saját vezetési képességeinkben, mi baj lehet? Sajnos a járvány esetében sem láthatjuk előre, hogy ki kerül kórházba, ki kinek adja át a megbetegedést, így az oltakozás egyáltalán nem magánügy. A társadalom működését és egymás egészségét is védjük vele. Az oltások kockázata messze elmarad a vírusfertőzés kockázatától – ez tudományos tény.





    Ezeket olvastad már?
    Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

    Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

    Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

    Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

    Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

    Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

    Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

    Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás