Karikó Katalin biokémikusnak óriási szerepe van abban, hogy a Pfizer–BioNTech és a Moderna cég ki tudta fejleszteni a koronavírus elleni hatóanyagot. Szakértelmét világszerte elismerik, így gyakran kikérik a szakember véleményét.

A kétdózisú vakcinákkal kapcsolatban sokszor felmerülő kérdés, hogy lehet-e keverni. Magyarul, ha például valakit az első körben Pfizer-vakcinával oltanak be, akkor második körben megkaphatja-e a az AstraZenecát, vagy akár fordítva.

Ez abban az esetben lehet nagyon fontos kérdés, ha mondjuk egy adott ország vakcinaszállítmányai akadoznak, és esetleg az egyik fajta oltóanyagból nem áll rendelkezésre, akkor pótolhatja-e a másikkal?

Franciaországban már felmerült, hogy azok az 55 év alattiak, akik megkapták az első AstraZenecát, akkor a második oltás már mRNS-alapú vakcina legyen, vagyis az engedélyezett Pfizer/BionTech vagy Moderna által gyártott vakcinákkal fogják őket beoltani – számolt be a hírről Reuters.

Karikó Katalin kutató

Karikó Katalin ismét feltette Magyarországot a világ tudományos térképére
(Fotó: Szegedi Tudományegyetem)

A Facebookon Karikó Katalinhoz is eljutott a vakcinák „mixelésének” kérdése, amelyet kommentben válaszolt meg a kérdezőnek.

„Kedves Katalin! Azt szeretném kérdezni, hogy az AstraZeneca 2. oltása helyett beadható-e a Pfizer-vakcina? Van-e ezzel kapcsolatos tapasztalat?”

„ Az mRNS-vakcinák mindig helyettesítenek más vakcinát, de engedély még nincsen rá„ válaszolta a magyar biokémikus.