„Két és fél év siralmas teljesítménye után süllyed a Pikó-hajó, már egymással vívják a hatalmi harcokat. Józsefváros eközben gazdátlan, továbbra is nyögi a balodal kaotikus vezetését” – írta közleményében a helyzetre reagálva a józsefvárosi Fidesz.

Józsefvárost az elmúlt években újra ellepték a hajléktalanok, de sok helyen szemetesek az utcák is Fotó: Metropol/KB

Pattanásig feszült a helyzet Józsefvárosban, éppen a június 26-án esedékes időközi választásokat megelőzően mondták be az unalmast a 2019-ben megalakult Közösen Józsefvárosért elnevezésű frakció négy MSZP-s és egy DK-s képviselői. Czeglédy Ádám, az MSZP önkormányzati képviselője úgy nyilatkozott a jozsefvarosiujsag.hu-nak: „Eljött az ideje annak is hogy a kerületet vezető képviselők és pártok jobban kibontakozhassanak és saját arcukat, politikájukat, identitásukat előtérbe helyezve folytassák a közös politizálást.”

A hírt Pikó András jelentette be közösségi oldalán, posztjában nyomatékosítja, hogy továbbra is az ő programját kell támogatnia az új formációnak Fotó: Metropol

„A Józsefváros jövőéért vezetője a szocialista Veres Gábor lesz, aki az önkormányzati lapnak úgy nyilatkozott: nincs a fővárosban még egy ilyen frakció, mint a Közösen Józsefvárosért, »mert ez egészségtelen«”.

A korábbi formációban maradó momentumos–párbeszédes csoportosulás vezetője Sátly Balázs pedig úgy nyilatkozatot a Józsefváros újságnak:
„Nem járulhatunk hozzá ahhoz, hogy egy új frakció létrehozása az önkormányzat számára többletköltséget jelentsen” – ezért arra kérik a külön útra lépőket, hogy ne is terjesszenek elő költségek növelésére vonatkozó igényt – írja a hir8.hu.

Máshol is repedezik a baloldali összefogás: Gyurcsány nyilvánosan alázza a pártokat

Ahogyan a Metropol is megírta, a fővárosban és az Országgyűlésben is áll a bál, a baloldalon továbbra is Gyurcsány diktál a szövetséges pártoknak. Legutóbb, a bukott kormányfő közösségi oldalán üzent a Momentumnak, vélhetően azért, mert nem az első füttyszóra ugrottak annak politikusai. „Mi a zsarolásnak soha nem engedünk, a megállapodásokat pedig mindig betartjuk” – közölte posztjában Gyurcsány. Ezzel a pártelnök arra utalt, hogy a Momentum végül elfogadta, hogy Bősz Anett legyen a főpolgármester-helyettes. Mint ismeretes, legutóbb a Fővárosi Közgyűlés maradt el, mert összeveszett a Gyurcsány-párt és a Momentum. Két héttel az eset után, szerdán már megtartották a közgyűlést, mert megszületett a két párt közötti megállapodás. A Momentum megszavazza Bősz Anettet főpolgármester-helyettesnek, Gy. Németh Erzsébet fővárosi képviselői helyét pedig, a gyurcsányista Élő Norbert kapja meg. A XI. kerületben a momentumos jelöltek indulhatnak, továbbá megtarthatják Orosz Anna alpolgármesteri helyét is.