Ezekről a szigorításokról döntöttek:

  • Az üzletek március 8-tól március 22-ig lesznek zárva

Ez alól kivételek: élelmiszerboltok, patikák, drogériák, benzinkutak.

  • Március 8-tól március 22-ig minden szolgáltatás szünetel

Kivétel a magánegészségügy

  • Az óvodáknál és az iskoláknál az április 7-i dátum a tavaszi szünet vége
  • A középiskolákra, egyetemekre vonatkozó szabályok – ahol most sincs jelenlétet igénylő oktatás – változatlanok maradnak.
  • Bezárják a konditermeket is két hétre

Az igazolt sportolók edzései, meccsei kizárólag zárt kapuk mögött lehetnek. A parkok, arborétumok nyitva lesznek, a szabadtéri sporttevékenység olyan sportok esetében, ahol tartható a másfél méteres távolság, megengedett.

  • A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező
  • Szigorítás lesz a személyi határforgalomnál

A tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzák.

A részletszabályokat az operatív törzs dolgozza ki, a kormány hirdeti ki, napokon belül nyilvánosságra hozza.

Gulyás Gergely értékelése szerint „ha most nem zárnánk, akkor nemcsak a megbetegedések és a halálozások száma nőne meg radikálisan, de a nyitás is, az újraindítás is későbbre tolódna”. Nemcsak azért kell zárni, hogy megvédjék az emberek életét, egészségét, hanem hogy mielőbb nyithassunk, mielőbb visszatérhessünk a normális élethez – fogalmazott.
Gulyás Gergely kiemelte: hosszú idő óta élünk olyan körülmények között, amelyeket nem szoktunk meg, sőt korábban nem is gondoltunk rá. Remélhetőleg már a járvány utolsó szakaszában vagyunk, és elérhető az oltottság olyan mértéke néhány héten-hónapon belül, amely után lehetőség lesz a nyitásra – fogalmazott. Hozzátette: a nyitás március 22-én megkezdődik, valószínűleg ütemezetten.

Közölte: a nyitás részletei szempontjából döntő fontosságú, hogy mit szeretnének az emberek, ezért azt kéri mindenkitől, hogy vegyen részt a konzultációban, amely arról szól, hogy miként indítsák újra az országot. A kormány ezt követően, a március 17-i ülésén dönthet az újranyitásról, annak szakaszairól, és akkor tudják mindenkinek az igényeit, véleményét figyelembe venni, ha minél többen kitöltik a konzultációt – mutatott rá.

A miniszter hangsúlyozta: a járvány harmadik hullámát „le kell törni”, és ezek az azok az intézkedések, amelyekkel ezt meg lehet tenni. Ha mindenki betartja ezeket, akkor korábban tudnak nyitni, korábban indulhat újra az élet Magyarországon – mondta.

A következő döntéseket hoztuk csütörtökön, a járvány egyre erősödő harmadik hulláma miatt.

Posted by Magyarország Kormánya on Thursday, March 4, 2021