RETRO RÁDIÓ

Ítéletidő közelít! Ónos eső miatt másodfokú riasztást adtak ki Budapestre is





Több megyére másodfokú riasztást adott ki az ónos eső veszélye miatt kedden késő délután az Országos Meteorológiai Szolgálat.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.12.28.
veszélyjelzés

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint Budapestre, valamint Pest, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megye több járására adták ki a másodfokú riasztást. Ezeken a területeken a következő órákban tartós ónos eső várható.

Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém megyében elsőfokú a veszélyjelzés.

Kiemelték: a késő délutáni, esti óráktól az Alföld északi felén, középső országrészben, később pedig az Északi-középhegység környezetében is ónos eső várható. Szerda reggelig a főváros környezetében és az Északi-középhegység térségében általában 1-3 milliméter körüli ónos eső hullhat, azonban a középső országrészben a csapadék halmazállapota meglehetősen bizonytalan, mivel késő estétől nyugat, délnyugat felől egyre inkább esőbe válthat a csapadék. Megjegyezték ugyanakkor, hogy összességében a várható ónos eső mennyisége az elmúlt napokhoz képest jóval kevesebbnek ígérkezik.

A vegyes halmazállapotú csapadékzóna szerda reggelre az északkeleti országrészre korlátozódik, majd északkelet felé távozik - tették hozzá.

Kitértek arra is, hogy az Északi-középhegység térségében az újabb havazást, hószállingózást estétől délnyugat felől egyre többfelé fagyott eső, ónos eső váltja fel. A havazás az északi, északkeleti határvidéken viszont szerda reggelig kitarthat. A térségben szerda reggelig összességében mintegy 3-4 centiméter friss hó hullhat, de lokálisan akár az 5 centimétert is meghaladhatja a friss hóréteg - írta a meteorológiai szolgálat.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője korábban az MTI-hez eljuttatott közleményében azt kérte: indulás előtt mindenki tájékozódjon arról, hogy van-e érvényben meteorológiai riasztás. Azokon a területeken ahol narancs vagy piros riasztást adtak ki ónos eső miatt, senki ne induljon útnak.

A szóvivő a katasztrófavédelem VÉSZ nevű alkalmazását javasolta, amely ingyenesen letölthető Android és iOS operációs rendszerű mobileszközökre. Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a met.hu címen, az aktuális útviszonyokról pedig az utinform.hu oldalon lehet tájékozódni - írta.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleménye szerint folyamatosan végzik a sószórást az utakon, de arra kérik az autósokat, hogy amíg az ónos eső el nem áll, addig ne induljanak útnak, mert a folyamatos csapadék lemoshatja a síkosságmentesítő anyagokat a burkolatról.





Ezeket olvastad már?
Új kocsikkal mentik a gyerekek életét Budapesten

Új kocsikkal mentik a gyerekek életét Budapesten

„Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

„Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás