A hírről Emil Dardak, Kelet-Jáva kormányzóhelyettese számolt be vasárnap. A zavargások azt követően kezdődtek, hogy a malangi Arema FC hazai pályán 3-2-re kikapott a Persebayától. A vereség miatt csalódott szurkolók üvegekkel és egyéb tárgyakkal dobálták meg a futballistákat és a játékvezetőket, majd elözönlötték a pályát, követelve, hogy a csapat vezetősége adjon magyarázatot a fiaskóra. A zavargások a stadionon kívül is folytatódtak, ahol a szurkolók felgyújtottak öt rendőrautót. A rohamrendőrség könnygázzal válaszolt az erőszakra, amelynek használatát a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) betiltotta a stadionokban.

Ezt követően tört ki a pánik. A szurkolók a kijárat felé rohantak, de a lökdösődésben sokan a földön végezték. Harmincnégy ember – köztük két rendőrtiszt – még a helyszínen meghalt. Egyes médiaértesülések szerint gyermekek is vannak az áldozatok között. Több mint 300 embert szállítottak kórházba, de közülük sokan életüket vesztették út közben vagy a kezelés során – mondta el Nico Afinta, Kelet-Jáva rendőrfőnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy az áldozatok száma tovább emelkedhet, mert sok sérült állapota súlyos.

Túlzsúfolt volt a stadion, ezért következhetett be a tragédia

Az Indonéz Labdarúgó-szövetség a tragédia miatt egy hétre felfüggesztette a helyi első osztályú bajnokság meccseit, és a szezon végéig kitiltotta az Aremát a mérkőzések házigazdái közül. Úgy tudni, hogy a stadion túlzsúfolt volt, 42 ezer jegyet értékesítettek 38 ezer férőhelyre. Ferli Hidayat, malangi rendőrfőnök elmondta, hogy kizárólag az Arema szurkolói válthattak jegyet az eseményre, miután a csetepaté elkerülése érdekében a Persebaya eleve szurkolóit kitiltották a meccsről. A korlátozást azt követően rendelték el, hogy a két rivális csapat szurkolói 2020 februárjában 250 millió rúpia kárt okoztak a blitari Gelora Supriyadi Stadionban. Joko Widodo indonéz elnök vasárnap felszólította a hatóságokat, hogy vizsgálják felül a biztonsági helyzetet a futballmeccseken. Egyúttal arra kérte a labdarúgó-szövetséget, hogy a nyomozás befejezéséig függessze fel az élvonal meccseit. Widodo együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit.

Az eset azért különösen aggasztó, mivel 2023-ban Indonézia lesz a házigazdája a FIFA U20-as világbajnokságának, amelyen 24 válogatott vesz részt. Ez volt egyébként az egyik legtöbb halálos áldozattal járó sportesemény. 1989 áprilisában 96 Liverpool-szurkolót tapostak halálra Nagy-Britanniában. 1996-ban több mint nyolcvanan meghaltak és százan megsérültek egy világbajnoki selejtezőn Guatemala és Costa Rica között. 2001-ben legalább negyvenen vesztették életüket egy mérkőzésen a dél-afrikai Johannesburgban.

Az alábbi videók felkavaró képsorokat tartalmaznak!