Látványos infografikában foglalta össze a PestiSrácok.hu a Cseh Katalinhoz köthető cégháló szálait, amelyek gyakran a határon túlra nyúlnak. A portál összeállította azoknak a cégeknek a listáját, amelyek részt vettek a Pannónia Nyomda Kft. körüli telephely-keringőben és amelyek a Cseh család üzleti vagy személyes kapcsolatai révén részt vettek a momentumos politikushoz kötődő cég(ek) gazdagodásában. Ennek során összesen hat, látszólag önálló cég kapcsolatrendszerét tárta fel a PestiSrácok.hu, amely cégek egymással összedolgozva 4,7 milliárd forintnyi uniós forrást gründoltak a Cseh család köréhez tartozó cégeknek. Ezek között pedig, mint kiderült, a budapesti olimpia népszerűsítéséhez kapcsolódó projektre adott támogatás is van, annak a Cseh Katalinnak az érdekeltségében, aki a NOlimpia mozgalommal berobbant Momentum vezetőségi tagja lett – részben éppen cégvezetői és külföldi kapcsolatainak köszönhetően.

Cseh Katalin, a Momentum képviselõje az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén.
MTI/Koszticsák Szilárd

Mivel igencsak szövevényes és nehezen követhető hálózatról van szó a PestSrácok.hu összefoglalta a lényeget, mely szerint legalább hat cég érintett abban a játszmában, amely közel 5 milliárd forint uniós pénzt hozott a Cseh-érdekeltségek konyhájára. A korábban a Cseh család által irányított Pannónia Nyomda Kft. által bérelt váci, Nádas utcai ingatlan több bejegyzett cég székhelyéül is szolgál:

  • Az itt található cégek közül talán a legérdekesebb a Holotech Hungary Kft., amelynek ügyvezetője Lakatos Viktor, 100 százalékos tulajdonosa viszont egy HoloTech Switzerland AG nevű, Svájcban bejegyzett cég.
  • Szintén az érdekeltségi kör tagja a Mondat Kft, amelynek a telephelye egyezik a közösen milliárdokat nyerő Holotech és Pannónia kft-k tevékenységi körével és maga is aktív volt a pályázati „piacon”.
  • A Pannónia Nyomda a Cseh-érdekeltségek központja, ezt a céget irányította évekig Cseh Katalin, és ez az a vállalat, amely a Holotech Hungaryvel közösen 2019 októberében közel 2 milliárd Ft értékben nyert két EU-s pályázatot is.
  • Szintén ebbe a körbe tartozik az Uniotech Kft., amely 2008 és 2013 között kötődött a váci Nádas utcához; onnantól csak a fióktelep-váltásoknál aktivizálja magát és „csatlakozik be” a fenti négy céghez.
  • A Pannónia attól a Nova-Inn Kft.-től bérli a váci ingatlant, amelyet a Lakatos család alapított és jelenleg is az ő érdekeltségükbe tartozik, ráadásul egykori résztulajdonosa pedig egy szlovák cég, amely Milan Kopriva vezetése alatt áll. Az említett váci telephelyen pedig hemzsegnek a 3D-, illetve hologram-technológiával foglalkozó cégek, amelyek többsége a Lakatos család körébe tartozik.
  • A Leaf Digital Kft. csatlakozott legkésőbb a „fogathoz”, de Mamuzsits Tibor személyében a Lakatos család egyik bizalmi embere birtokolja és vezeti a céget.

 

A céges mozgásokból megfigyelhető, hogy a csapat magját jelentő vállalatok számára lényegében a váci központ tekinthető a biztos kiindulási alapnak, majd egyesével átköltöznek egy új, közös fióktelepre, ahol aztán egy-egy ilyen címen ideig-óráig ugyanazok a cégek végeznek tevékenységet – a fióktelepek használatának ideje pedig éppen egybeesik több tucat nyertes EU-pályázattal. Úgy tűnik Cseh Katalin valóban ért hozzá, hogyan lehet „megmenteni” az EU-s pénzeket…