Hegedűs Zsuzsa mondhatni, lemondott lemondásról.

Korábban Hegedüs Zsuzsa, a miniszterelnök egyik főtanácsadója levélben arról tájékoztatta Orbán Viktort, lemond tanácsadói pozíciójáról. Az indoklása a Tusványoson elhangzott, és a baloldal által is sokat emlegetett „fajkeveredéssel” kapcsolatos mondat volt.

A miniszterelnök bécsi látogatása során azonban jelezte: kulturális, nem pedig faji alapon értelmezendő a kifejezés. Ez után fogalmazta meg új levelét Hegedüs aki úgy fogalmazott: ezzel lemondása okafogyottá vált. Hegedüs Zsuzsa az ATV Egyenes beszéd csütörtök esti műsorában is kifejtette, hogy büszke arra, amit Orbán Bécsben mondott, és hozzátette, szerinte nemzetközi téren is ritkaság, hogy kiáll egy miniszterelnök, és korrigálja azt a mondatát, amiből „balhé” van.

A szociológus levelét teljes terjedelmében alább közöljük:

„Kedves Viktor! Most olvastam a mai, Bécsben adott nyilatkozatodat, amivel nyilvánosan elhatárolódtál a »nem tudom, hogy« a szövegbe került inkriminált mondatoktól.

Ennél nagyobb örömet semmi nem tudott volna okozni, mert, mint ezt Neked is leírtam tegnap és mindenütt el is mondtam, 20 év alatt egyetlen egyszer sem volt az a benyomásom, hogy bármilyen diszkrimináció, vagy etnikai előítélet megfordulhat a fejedben.

20 évi ismeretségünk és barátságunk következtében azt is tudom, hogy ez a nyilvános korrigálás mibe került neked, ezért még annál is jobban értékelem a mai lépésedet, mint amit maga a téma indokol. Olyannyira, hogy az első reakcióm az volt, hogy ezzel a nyilvános megszólalással a lemondásom is okafogyottá vált. De ami még fontosabb, ezt, némi gondolkodás után, néhány órával később is így gondolom, azaz okafogyottnak tartom.

Ezt természetesen a nyilvánosság előtt, már ma este (csütörtökön – a szerk.) el is fogom mondani, nevezetesen az ATV Egyenes beszéd c. műsorában.

Hasonlóképpen a nemzetközi sajtóban is. A legnagyobb örömömre az szolgál, hogy ezért a mai kiállásodért megint azt mondhatom, mert így is érzem: büszke vagyok Rád.

Úgyhogy, ahogy 2010 előtt is és természetesen utána is, függetlenül attól, hogy hivatalosan a főtanácsadód vagyok vagy nem, a segítségemre a továbbiakban is, az elmúlt 20 évhez hasonlóan, számíthatsz.

Szeretettel: Zsuzsa”