A tesztek során a szer meggátolta a súlyos megbetegedéseket. Dr. Kacskovics Imre immunológus és konzorciuma hatalmas áttörést érhet el a Covid-19 elleni harcban, hogyha készítményük az embereken végzett kísérletek során is eredményes lesz. Azoknak az embereknek is segíthet a készítmény, akiknek a szervezetében a vakcinától nem indul meg az ellenanyag-termelés.

A Metropol exklúzív interjút készített a konzorcium vezetőjével, Dr. Kacskovics Imrével.

Az állattesztek sikeresek voltak

– Decemberben kezdtük el kísérleti állatokon tesztelni a hatóanyagunkat – mondta a Metropolnak Dr. Kacskovics Imre, immunológus, az ELTE Természettudományi Karának dékánja.

– Két csoport hörcsögöt teszteltünk, az egyik csak a vírust kapta meg, az ellenanyagot nem, a másik csapatot viszont kezeltük a készítményünkkel. Azok az állatok, amelyeket kezeltünk, nem betegedtek meg súlyosan. A hatóanyagunk kivédte a súlyos fertőzést a szervezetükben – magyarázta el lapunknak Kacskovics.

Azok számára, akik aggódnának a hörcsögök hogyléte iránt, a szakember megnyugtató dolgot árult el:

– A hörcsögök természetes módon pár nap után spontán kigyógyulnak a vírusból.

Ezután több állatkísérlet vár még a kutatókra, főként azt tesztelik, hogy mekkora az a minimumdózis, ami a leghatékonyabb. A toxikológiai vizsgálatok után pedig, várhatóan ősszel kezdődhetnek meg embereken is a klinikai tesztek.

Ez nem vakcina, hanem gyógyszer

Bár mindkettő készítményt be kell fecskendezni a testbe, van egy hatalmas különbség a kettő között.

– A vakcina hatóanyaga az emberek szervezetét készteti arra, hogy olyan ellenanyagot állítson elő, ami megvédi a szervezetet a vírus ellen. Ezzel szemben a mi gyógyszerünk készen adja át ezt az embernek – mondta el Kacskovics Imre.

Ez azért fontos különbség, mert vannak olyan emberek, akiknek a szervezete nem tud előállítani immunválaszt, az oltás hatására sem. Az ő számukra a Richter Gedeon Nyrt. gyógyszere várhatóan hatásos lesz.

12 óra múlva már ellenállóvá tesz

A készítmény egy olyan „antitestféle”molekula, mint amilyet az emberek szervezete, a vakcina hatására előállít. Nincs szükség egy hónapra a védettség kialakulásához, hanem a befecskendezéstől számított 12 óra múlva már ellenállóvá teszi a szervezetet.