A felmérést a hatvan év felettiek között végezték el, így a fiatalabbaknak még nagyobb az esélyük rá, hogy erősebb mellékhatások nélkül vészeljék át az oltást.
A válaszadók 88 százaléka a harmadik oltást követően hasonlóan, vagy még jobban is érezte magát, mint az előző vakcinája felvételénél. A válaszadók 31 százaléka arról számolt be, hogy voltak mellékhatások, viszont főként csak arra panaszkodtak, hogy a szúrás helyén tapasztaltak enyhe fájdalmat vagy duzzanatot. Mindössze 0,4 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy a harmadik oltás után légzési nehézségeik voltak, továbbá 1 százalékuk állította azt, hogy orvosi kezelést kellett igénybe venniük az emlékeztető adag felvétele után.

Már felvehető a harmadik oltás (Fotó: MTI/Vajda János)

Azok között, akik mellékhatásokról számoltak be, ezeket tapasztalták legnagyobb számban:

• fáradtság,
• rossz közérzet,
• fej- és izomfájdalom,
• ízületi fájdalom,
• nagyon minimális esetszámban fordult elő láz, kiütés, légzési nehézség.

Az oltás mellett elővigyázatosnak is kell lenni

A kutatást készítő professzor, Ran Balicer optimista.„Bár még nincsenek hosszú távú kutatásaink a harmadik dózis hatékonyságáról, ezek az eredmények mégis biztatók. Ugyanis rámutatnak az immunizálás előnyeire. Ettől függetlenül azt javaslom, hogy az idősebbek kerüljék a zárt terekben való összejövetelek látogatását a következő néhány hétben” – nyilatkozta a Clalit Health Services innovációs vezetője.