Igazán furcsa és váratlan történés tartja lázban a tudósokat! A napokban ugyanis egy megmagyarázhatatlan, úgynevezett gyors rádiókitöréseket észleltek a Földön, melyek az űrből származnak. De mi is az a gyors rádiókitörés?

Fotó: Pixabay

Gyors rádiókitöréseket (Fast Radio Bursts, azaz rövidítve FRB), több mint tíz évvel ezelőtt azonosítottak először. Ezek kozmikus rádióhullámok rövid ideig tartó, nagyon erős löketei, keletkezésükhöz akkora energiára van szükség, mint amennyit a Nap több millió év alatt termel meg. Az első ilyet 2007-ben észlelték, melyek nagyon intenzív és rövid energiakitörések voltak, amelyek az űr mélyéről érkeztek hozzánk.

A magyarázatok a fekete lyukaktól az idegen technológiáig terjednek, de a magnetár, a neutroncsillagok egy fajtája tűnik a rádiókitörések legvalószínűbb forrásának. Azonban itt sincs teljes egyetértés, hiszen egyesek úgy gondolják, akár idegen galaxisból is küldhetik ezeket a jeleket, egy másik, fejlettebb civilizáció, ám a kutatók inkább a magnetár elméletére hagyatkoznak – írja a Daily Star.