RETRO RÁDIÓ

Programkavalkád a fővárosban! Semmiképpen ne töltsd otthon a hétvégét!





A Metropol összegyűjtötte a hétvége legfontosabb információit a programokról, valamint a várható lezárásokról is.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.09.23.
I. kerület II. kerület IV. kerület XIV. kerület XVI. kerület ez lesz ma

Mától hosszabbak az éjszakák, mint a nappalok

A csillagászati ősz szeptember 23-án kezdődik. A meteorológiai ősz Európában már szeptember elején beköszönt. A mai naptól kezdve a nap sugarai egyre laposabb szöget zárnak be a földtengellyel. Ezért az északi féltekén rövidülnek és hűlnek a nappalok, közelít a tél.

Rövidülnek a nappalok, korábban kezd sötétedni Fotó: MTI/Komka Péter

Mi a nap-éj egyenlőség?

Amikor egy égitest mindkét féltekéjén a nappal és az éjszaka hossza megegyezik: ekkor a Nap 90° magasan delel az Egyenlítő felett, így a nappal és az éjszaka ezeken a napokon mindenhol ugyanannyi ideig tart.

Vasárnapra jelentősen lehűl az idő

Holnap délnyugat felől egyre több fátyolfelhő érkezik, de eső nem lesz. Délutántól melegszik az idő, és bár reggelente még hideg lesz, napközben a csúcshőmérséklet 17-22 fok körül alakul. Vasárnap azonban újra esős idő várható, a levegő hőmérséklete is csökken és akár 14 fokig is süllyedhet.

Indul a hétvégi programkavalkád!

A fővárosban pénteken, szombaton és vasárnap is számos érdekes esemény várja a családokat, ami miatt érdemes kimozdulni.

Lakástrendek a Papp László Sportarénában

Idén szeptember 23–25 között negyedik alkalommal tartják meg S/ALON Budapest 2022 lakástrend kiállítást a Papp László Sportarénában. A rendezvény nagyszerű alkalom azok számára, akik éppen felújítás vagy építkezés előtt állnak.

Különböző lakásdekorokkal is találkozhatunk a Papp László Sportarénában Fotó: salonbudapest.hu

Aranybástya kamarakiállítások

Mától egészen november 17-ig az Aranybástya étteremben egy kamarakiállítás keretein belül ismerkedhetünk meg fiatal képzőművészek alkotásaival. Az első ilyen kiállításon Hegedűs Alexandra képzőművész munkáit láthatjuk majd. Az esemény ingyenes.

Szívünk napja

Szeptember 25-én 10 órától rendezik meg a Szívünk Napja eseményt a Millenárison. Az érdeklődőket szűrésekkel, tanácsadásokkal és interaktív tájékoztatókkal várják, de lesznek családi programok is. A rendezvény, amelyen vért is lehet adni, ingyenes.

Zenés vasárnap

Szeptember 25-én 10 órától a 4–10 éves korosztálynak tartják meg a Hangszervarázst az Eiffel Műhelyházban, azért, hogy a fiatalok apró lépésenként tanulhassák meg a színházba járási, illetve zenehallgatási szokásokat.

Különböző zenékkel ismerkedhetnek a kisebbek és a nagyobbak Fotó: Facebook/Operaház

Vegan Fest

Vasárnap, szeptember utolsó hétvégéjén tartják Budán a Vegan Festet. Az eseményen jobbnál jobb konyhai alapanyagokat, kézműves termékeket, kozmetikumokat és finom ételeket, italokat kóstolhatunk és vásárolhatunk meg. További információ a Hello Buda Facebook-oldalán.

Állatvédelmi napok a XVI. kerületben

A Rákos menti Mezei Őrszolgálat Tanyaudvara állatvédelmi napokat rendez szeptember 24-én és 25-én 9 és 16 óra között. A belépés ingyenes.

Középpontban a sport

Szeptember 23–30 között rendezik meg Európa legnagyobb szabadidősport eseménysorozatát, az Európai Sporthetet. A több száz ingyenes és kedvezményes sportprogramhoz országszerte lehet csatlakozni. További információk az europaisporthet.hu-n.

Futó- és kerékpáros fesztivál a IV. kerületben

Holnap 8–11 óra között rendezik meg a káposztásmegyeri futó- és kerékpáros fesztivált a Kósa Pál sétánynál. A rendezvényen sport-, egészségügyi és gyerekprogramokkal várnak mindenkit.

Borul a közlekedés a programok miatt

Sportrendezvények miatt az I., a II., valamint a IV. kerületben forgalomkorlátozásokra kell számítani. Részletes információk a police.hu-n.

Ma 60 éves az Omega

1962. szeptember 23-án lépett fel Omega néven először a honi rocktörténelem egyik legnagyobb bandája. A 60 éve adott első koncerten a Hess András téri kollégiumban a mikrofon mögött ritmusgitárral a kezében Mecky állt, mellette Benkő Laci zongorázott és furulyázott. Ők már az égi zenekarban játszanak. Mellettük akkor még Kovacsics Öcsi, Künsztler Tamás és Varsányi Pista alkotta a zenekart.

60 éves az Omega, sokan közülük már nem élnek Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

Ma temetik Puskás Ferenc húgát

Ma 10.30-tól a Kispesti temetőben, szülei mellett helyezik örök nyugalomra Puskás Évát, Puskás Ferenc 93 éves korában elhunyt húgát. Az emlékezők már 10 órától leróhatják kegyeletüket Puskás Éva ravatalánál.

150 éves lenne Richter Gedeon gyógyszergyáros

1872-ben ezen a napon született Richter Gedeon, vegyész, aki 1901-ben vásárolta meg Buda-Pesten a Sas Gyógyszergyárat, ahol a gyógyszerek magyarországi iparszerű előállítására laboratóriumot rendezett be. A róla elnevezett gyárat Kőbányán alapította 1907-ben.

Richter Gedeon 150 éves lenne Fotó: Wikipedia/Richterbg

86 éves az ország Janka nénije

Szombaton ünnepli 86. születésnapját Pásztor Erzsi Kossuth-, Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas magyar színművésznő. Az ország a Szomszédok című teleregény morcos, gonoszkodó Janka nénijeként ismerte és szerette meg, a karaktert tíz évig alakította.

Isten éltesse Pásztor Erzsit 86. születésnapján Fotó: Metropol/Markovics Gábor

13 éve halt meg Bujtor István

2009. szeptember 25-én 67 éves korában hunyt el Bujtor István színész, producer, rendező. Egyik legnagyobb sikerét Ötvös Csöpi megszemélyesítőjeként aratta több filmben is. Ő volt Bud Spencer egyik magyar hangja.

Bujtor István Csöpiként Fotó: MTVA

 





Ezeket olvastad már?
Pocakos, tetovált csaló szedi áldozatait Gyálon és Csepelen- ez a trükkje - Fotó!

Pocakos, tetovált csaló szedi áldozatait Gyálon és Csepelen- ez a trükkje - Fotó!

Miért indul a kispesti momentumos a korábban általa korruptnak nevezett Gajdával?

Miért indul a kispesti momentumos a korábban általa korruptnak nevezett Gajdával?

Balesetveszélyes a felújított Városháza: kókler munkát végeztek Karácsony Gergelyék

Balesetveszélyes a felújított Városháza: kókler munkát végeztek Karácsony Gergelyék

Újabb részlet bizonyítja, Magyarék a Bajnai Gordon-féle datadatos körrel működnek együtt

Újabb részlet bizonyítja, Magyarék a Bajnai Gordon-féle datadatos körrel működnek együtt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás