Változik a MÁV menetrendje az online oktatás miatt

Várhatóan április 18-áig nem közlekednek azok a vonatok, amelyek az iskolások oktatási intézménybe való bejutását biztosította, a reggeli és délutáni órákban, illetve a diákok hétvégi távolsági utazását segítik. A változások érintik a 60-as, a 65-ös, a 66-os és a 67-es számmal jelzett vonatokat.

(Fotó: mavcsoport.hu)

Nem közlekedik

  • Budapest–Székesfehérvár szakaszon Tárnok és Budapest között nem jár a 4667-es és a 4677-es számú járatok.
  • Budapest–Hegyeshalom vonalon Győr és Budapest Keleti pályaudvar között nem közlekedik az 1935-ös, az 1945-ös és az 1943-as számú vonatok.
  • Budapest–Cegléd–Szeged vonalon a TELEVONAT és CAMPUS vonat nem közlekedik.

Ma érkezik a jó idő

Reggel még csípős időre ébredünk, de napközben több helyen kisüt a nap, a csúcshőmérséklet 6–11 fok között alakul. Holnaptól komoly felmelegedés indul, a hét végére már 20 fok is lehet.

Fotó: Shutterstock

Ma van a Nemzetközi Roma Nap

Pontosan 50 éve, 1971-ben rendezték Londonban az első roma világkongresszust. A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a cigány kultúrára és társadalmi helyzetükre. A romák tiszteletére II. János Pál pápa is felhívta a figyelmet. Magyarországon a romák helyzetére Hillary Clinton 2012-es beszéde után helyeződött nagyobb hangsúly.

148 éves a margarin

1873-ban ezen a napon szabadalmaztatta a margarin receptjét Amerikában Alfred Paraf. A szabadalmat később megvásárolták más országok is, és mára már számos helyen készítik a világban, nem csak ipari körülmények között. Érdekesség, hogy az Egészségügyi Világszervezet, valamint az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet is a margarint ajánlja kenyérkenésre a vásárlóknak.

(Fotó: Shutterstock)

Mi a különbség a margarin és a vaj között?

Ezt a két terméket nagyon sokan összetévesztik, illetve egy kalap alá veszik, pedig nagy különbség van a kettő között. A margarin növényi olajok feldolgozásával előállított zsiradék, míg a vaj állati eredetű, természetes tejzsírból előállított zsiradék.