RETRO RÁDIÓ

Ez lesz ma! Mutatjuk a nap legfontosabb eseményeit





A Metropol összeszedte, mik a nap legfontosabb történései, hol találhatunk középiskolát a gyereknek és ki az a félmillió ember, akiket még jobban kell óvnia magát a koronavírustól.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.18.
ez lesz ma iskola kultúra november 18

Neten választunk iskolát a járvány alatt

Iskolaválasztási szokásainkat is komolyan befolyásolja a 2020-as koronavírus járvány. A magyar kormány döntésének értelmében jelenleg zárva tartanak a középiskolák és online oktatásban folytatják tanulmányaikat a diákok a rendelet visszavonásáig. Sok nyolcadikos azonban ezekben a hetekben ment volna nyílt napra az említett intézményekbe, amit most idén online módon tehetnek meg szüleikkel. Az érintett iskolák kialakítottak egy online rendszert annak érdekében, hogy a gyerekek és a felnőttek is biztonságosan, otthonról informálódjanak a választott középiskoláról. A tájékoztatón való részvételhez kamerával és mikrofonnal rendelkező számítógép, laptop, tablet vagy okostelefon szükséges internetkapcsolattal. Az érdeklődők így részt vehetnek online órákon, és megnézhetik, hogyan tanítanak az intézményben. Az online nyílt nap mindenhol regisztrációhoz kötött.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Hol van ma online nyílt nap?

  • Az Álmos Vezér Gimnázium és Általános Iskolában.
  • Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Ganz Ábrahám Két Tanítási Nyelvű Technikumban.
  • A Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban, ahol online kalandtúrát is szerveztek az iskola területén.
  • TOP3 Középiskola 2020-ban

    • Budapest, ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium

    • Budapest, V. Kerületi Eötvös József Gimnázium

    • Budapesti, Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

    Fotó: Pixabay

    Továbbra is a gimnázium a menő

    A 2020/2021-as tanévben tovább nőtt a felsőoktatásban tanulók száma, ezen belül minden második diák a gimnáziumi képzést választotta.

  • 189.000 diák jár gimnáziumba.
  • 149.000 diák jár szakgimnáziumba
  • 66.000 diák jár szakközépiskolában
  • 7000 diák jár készségfejlesztő iskolába
  • Kanapéról mehetünk múzeumba

    Virtuálisan látogathatunk el a főváros legjobb kiállításaira a koronavírus-járvány alatt, miután a legutóbbi korlátozó intézkedések során többek között a múzeumok is bezártak.

  • A Magyar Nemzeti Múzeum Facebook oldalán ma 18:00-kor élőben nézhetjük meg Zrínyi Miklós ravatala fölött című film bemutatóját, amelyet egy szakmai beszélgetés előz meg.
  • A Gaál Imre Galériában rendezett Budahegyi Tibor Munkácsy-díjas szobrászművész Életmű-sorozat című kiállítását november 18-tól az intézmény honlapján és közösségi oldalukon is megtekinthetik.
  • A Városháza Parkban Nyáry Krisztián író tart online tárlatvezetést 15:00-tól a 100 szóban Budapest történetíró pályázat kapcsán.
  • Fotó: MTI

    Félmillió COPD-s van az országban

    Ma tartják a krónikus obstruktív tüdőbetegség vagyis a COPD világnapját. A súlyos kórral körülbelül 500.000 ember él hazánkban, akik fokozottan veszélyeztetettek a koronavírussal szemben. A korai felismerés fontos, ugyanis kezelés nélkül a betegség komoly, akár halálos szövődményekkel is járhat.

    Fotó: Shutterstock

    Mi is ez a halálos négy betű?

    A COPD betegség két típusa, a tüdőtágulás és az idült légúti gyulladás sokszor egyszerre jelenik meg a páciensnél. Az állapotot idült gyulladása okozza, amelyet a szennyezett levegő, a dohányfüst és a különböző kémiai anyagok idéznek elő, ami végül a légzőfelület egy részének elvesztéséhez, vagyis tüdőtáguláshoz és nehézlégzéshez vezethet. A rosszul működő tüdő megterheli az agyat és a szívet is.

    Közel egy tucat busz megállóhelye változik Budán, Pécel felé változás várható a közlekedésben.

  • Számos buszmegállót helyeztek át Budán, miután lezárták a Várfok utcát. A 16-os, a 16A, a 102-es, a 116-os, a 139-es, a 140-es és a 140A autóbusz, illetve a 916-os éjszakai járat terelve közlekedik, nem érinti a Széll Kálmán tér M megállót az építkezés miatt. A munkálatok 2021. július 15., csütörtök üzemzárásig tartanak.
  • Nem közlekedik az M3-as metró a Lehel tér és a Nagyvárad tér között, a kimaradt szakaszon pótló autóbusszal utazhatnak 2022 év végéig. A lezárt megállóhelyeket az M14-es pótlóbusz igénybevételével lehet elérni. A közlekedést az 1M, 2M-es villamosok, 72M, 73M, 79M-es trolibuszok és a 254M autóbusz könnyíti meg.
  • Teljesen más útvonalon halad a 21-es autóbusz visszavonásig. A járat közúti építkezés miatt mindkét irányban az újonnan kiépített útvonalon, az Eötvös úton át közlekedik, ezért a Normafa megállót nem érinti. A 21A és 212-es autóbusz járatok továbbra is kiszolgálják a kimaradó megállóhelyet.
  • Közúti építkezés miatt a Kőbánya-Kispest, Rákoskeresztúr és Pécel felé közlekedő 85-ös, 161-es, 161A, 956-os és 990-es autóbusz a Fehér úti ipari park megállónál nem áll meg. A határozatlan ideig tartó felújítás alatt a Fehér úton mindkét irányba új buszsávot alakítanak ki, az érintett szakaszon pótlóbusz nem várható.
  • Tíz napig komoly változás várható a XXI. kerület déli részének közlekedésében. A 279-es és a 279B autóbusz Bányató út megállóját áthelyezték a Csepeli úton a Bányató út előtt kijelölt ideiglenes megállóba közúti építkezés miatt. A csere egészen november 27-e reggel 8:00-ig tart majd.




  • Ezeket olvastad már?
    Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

    Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

    „Nem hittem a szememnek” -  Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

    „Nem hittem a szememnek” - Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

    Húsvéti hosszú hétvége: mutatunk néhány programot nagypéntek és a locsolkodás között

    Húsvéti hosszú hétvége: mutatunk néhány programot nagypéntek és a locsolkodás között

    Most érkezett: robbanás történt Budapesten, egy ember nem élte túl a szörnyűséget

    Most érkezett: robbanás történt Budapesten, egy ember nem élte túl a szörnyűséget

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás