Brutális forróság jön 36 fokkal

A hőség továbbra sem csillapodik, marad a tartósan 30 fok feletti hőmérséklet. Ezért mától kezdve péntekig harmadfokú riasztás lépett érvénybe Pest megyében. Szerdán szinte egy felhő sem lesz az égen, így a zavartalan napsütésnek köszönhetően tovább melegszik a levegő. Csapadékra egyáltalán nem kell számítani. Északnyugaton a déli, északkeleten az északnyugati szelet kísérhetik élénk lökések, így a nagy meleg jobban elviselhető lesz. A legmagasabb hőmérséklet 33-36 fok körül alakulnak, de egyes helyeken nem kizárt, hogy a hőmérő higanyszála akár 38 fokig is felkúszik.

Szükség lesz a hűsítőre nagy meleg jön Fotó: Heves Megyei Hírlap

Harmadfokú riasztás a hőség miatt

Az Országos Meteorológiai szolgálat a várható nagy hőség miatt szerdától péntekig vörös riasztást adott ki a pesti mellett több más megyére is. A harmadfokú riasztást akkor rendelik el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymás után következő napon át meghaladja a 25 °C-ot. Ilyenkor az Nemzeti Népegészségügyi Központ értesíti az egészségügyi intézményeket, mentőszolgálatokat, háziorvosokat, illetve a helyi önkormányzatokat a hőségriasztás mértékéről és időtartamáról.

Közlekedési fennakadások a nagy melegben

Eddig nem látott hőhullám érte el Nagy-Britanniát, ami miatt először kellett az országban vörös riasztást elrendelni. A kánikula a közlekedést is megakasztotta, a Luton repterén olyan meleg volt, hogy még a kifutópálya aszfaltja is megolvadt. A repteret lezárták, a károk kijavításán még dolgoznak. A londoni Vauxhallban sem volt jobb a helyzet, ott a meleg a vasúti közlekedést akasztotta meg, mivel a sínek a nagy melegben meggörbültek.

Napvihar lesz ma és holnap

Július 20-án és 21-én egy különleges légköri jelenségre számíthatunk, ugyanis napvihar várható. A G1-osztályú napvihar hatással lehet a műholdak működésére, de átmeneti zavarokat okozhat a telekommunikációban és a GPS-eszközöknél is. Ez a légköri jelenség az emberekre nem veszélyes.

Forgalomkorlátozások a Fradi BL-meccse miatt

Ma este 8 órától a Ferencváros hazai pályán fogadja a Slovan Bratislavát a Bajnokok Ligája 2. fordulójának odavágóján. A mérkőzésre minden jegy elkelt. Az autósoknak azonban nem lesz könnyű közlekedni, ugyanis a meccs miatt forgalmi változásokra kell számítaniuk a VIII. és a IX. kerületben.

Telt ház lesz a Groupama Arénában Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet

Ma 8-24 óra között a VIII. és IX. kerületben tilos megállni

 • a Vágóhíd utca mindkét oldalán, a Pékerdő utca és az Albert Flórián út között,
 • a Nagyvárad tér – Vágóhíd utca – Üllői út – Dél Pesti Centrumkórház által határolt területen lévő parkoló részen,
 • az Albert Flórián út mindkét oldalán, a Könyves Kálmán körút és a Vágóhíd utca között,
 • a Remíz utca mindkét oldalán, a Fék utca és a Könyves Kálmán körút között,
 • a Lenkei János utca mindkét oldalán, a Fék utca és a Könyves Kálmán körút között,
 • a Fék utca mindkét oldalán, a Remíz utca és a Gyáli út között,
 • a Gyáli út mindkét oldalán, a Fék utca és a Könyves Kálmán körút között,
 • a Bláthy Ottó utca mindkét oldalán, az Üllői út és a Magyarok Nagyasszonya tér között
 • és az Üllői úti felüljáró Nagyvárad tér felőli részének mindkét oldali szervizútján és a felüljáró alatti teljes területen.

Ma 16-24 óra között a VIII. és a IX. kerületben lezárják:

 • Üllői utat, a Nagyvárad tér és az Ecseri út között,
 • a Vágóhíd utcát, a Mester utca és az Üllői út között,
 • az Albert Flórián utat, a Könyves Kálmán körút és a Vágóhíd utca között,
 • a Könyves Kálmán körutat, az Elnök utca és a Mester utca között,
 • a Remíz utcát, a Könyves Kálmán körút és a Fék utca között,
 • a Lenkei János utcát, a Könyves Kálmán körút és a Fék utca között,
 • a Fék utcát, a Remíz utca és a Gyáli út között
 • és a Gyáli utat, a Könyves Kálmán körút és a Fék utca között.

A mérkőzés miatt lezárásokra kell számítani a VIII. és a IX. kerületben is Fotó: Metropol

Szúnyoggyérítés Újpesten

Ma napnyugta után gyérítik a vérszívókat a IV. kerületben, földi úton. Rossz idő esetén a védekezésre július 21-én vagy 22-én kerül sor.

Ismét Újpesten haladnak végig a szúnyogirtók Fotó: Békés Megyei Hírlap

Ingyenes jogsegély és gyermekjogi tanácsadás Óbudán

A III. kerületi önkormányzat és a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány július 20-án 14-17 óra között várja azokat, akinek a gyermekvédelemmel, a gyermekjogokkal kapcsolatos kérdései vannak. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részletek az obuda.hu-n.

Gallyazás a XIII. kerületben

Július 20-21-én a Futár utca Reitter Ferenc utca és a Szent László út közötti szakaszán végeznek faápolási munkákat. A lakosokat arra kérik, hogy a kijelölt részekre ne parkoljanak. A leeső gallyakat 24 órán belül elszállítják a helyszínről.

Utcatakarítás a Ferencvárosban

Ma 7-16 óra között a Pipa utcában, a Csarnok és a Boráros téren járdatakarítást tart az önkormányzat és a Budapesti Közművek. Arra kérik a járművek tulajait, hogy ebben az időszakban ne álljanak meg ezeken a helyeken.

Ha szerda, akkor Borszerda

Ma folytatódik a Borszerda programsorozat a Magyar Nemzeti Galériában. A gasztro és kulturális esemény ezúttal Munkácsy Mihály és Mednyánszky László köré szerveződik.

A Hold világnapja!

Minden évben július 20-án tartják a Hold világnapját, annak emlékére, hogy az Apollo-program keretében az Apollo–11 legénységének két tagja, Neil Armstrong és Edwin Aldrin 1969-ben ezen a napon lépett a Holdra.

Ma a Hold világnapját ünnepeljük Fotó: Zalai Hírlap

Érdekességek a bolygóról

 • A Hold 400-szor kisebb, mint a Nap, viszont 400-szor közelebb is van, ezért tűnnek közel hasonló méretűnek.
 • A Holdat mindig szabályos kereknek látjuk az éjszakai égbolton, de valójában inkább ovális alakú. Ezért hasonlítják inkább citromhoz a tudósok.
 • A Holdon nappal nagyon meleg, viszont éjjel nagyon hideg van. A Hold átlagos felszíni hőmérséklete napi 107 C fok, éjjel viszont akár -153 fokra is süllyedhet.