RETRO RÁDIÓ

Erre senki nem számított! Így alakultak a házasságkötések a járvány árnyékában





Hiába a világjárvány és az ezzel járó szigorítások, régen látott növekedés tapasztalható a házasságkötés terén a KSH legfrissebb adatai szerint.



Megosztás
Szerző: Beringer Roland
Létrehozva: 2020.09.25.
családalapítás halálozás házasság népesség KSH

Idén rengeteg pár esküvői forgatókönyvét írta át a járvány. Bár rengeteg dátumot elnapolták a különböző szigorítások végett, sokan a szerencsének vagy a rugalmasságnak köszönhetően végül egybe tudtak kelni. Ennek köszönhetően, növekedett a házasságkötések száma Magyarországon, derül ki a KSH legfrissebb adataiból. A hivatal adatai szerint, 44 832 pár házasodott össze, 1363-mal több, mint tavaly január-augusztusban. Január-márciusban 101, áprilisban 8,9 százalékkal több, május-júniusban 26, július-augusztusban 6,9 százalékkal kevesebb házasságot anyakönyveztek, mint egy évvel korábban. A házasságkötési arányszám (az ezer lakosra jutó házasságkötések száma) 6,9 ezrelékes értéke 0,2 ezrelékponttal volt magasabb az egy évvel korábbinál - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal közleményében. A szerelmeseknek ezidáig és várhatóan a következő hónapokban is, nem várt akadályokkal kell megküzdeniük a nagy nap tervezésénél. A Metropol korábban összegyűjtötte, hogy mire kell figyelni az esküvőszervezésésnél a járvány idején. Naprakész információkat a koronavirus.gov.hu -n is találnak.

Fotó: Shutterstock

Fontos!

A szigorításokat követően, a vendéglátóhelyek és szórakozóhelyek 23 óráig lehetnek nyitva, és továbbra is érvényben marad az 500 fős létszámkorlát. A zárt helyen vagy a nem zárt helyen tartott zenés, táncos rendezvény – függetlenül annak nyilvános vagy nem nyilvános, valamint alkalmi vagy rendszeres jellegétől – abban az esetben tartható meg, ha a rendezvény helyszínén a jelenlévők létszáma – beleértve az ott foglalkoztatott embereket – egy időben nem haladja meg az 500 főt, és az legfeljebb 23 óráig tarthat.

Több baba születik, mint korábban

Az év első nyolc hónapjában 61 054 gyerek született, 2734-gyel több, mint egy évvel korábban. Január-februárban 8,8, március-májusban 2,3, júniusban 9, július-augusztusban pedig 2,3 százalékkal több volt az élveszületések száma 2019 azonos hónapjaihoz képest.

Fotó: Shutterstock

Csökkent a természetes fogyás mértéke

Csökkent a természetes fogyás mértéke 2020 első nyolc hónapjában, miután 4,7 százalékkal több gyerek született és 4,4 százalékkal kevesebben haltak meg, mint a múlt év azonos időszakába – közölte a KSH. 2020. január-augusztusban 84 099-en haltak meg, 3888-cal kevesebben, mint az előző év azonos időszakában. Január-februárban 13 százalékkal kevesebben, március-áprilisban 1,8 százalékkal többen, májusban 0,7, június-augusztusban 2,9 százalékkal kevesebben hunytak el az egy évvel korábbihoz képest. Kiemelték, a halálozások számának csökkenése és a születések számának emelkedése következtében a természetes fogyás mértéke 22 százalékkal, 6622-vel csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ezer lakosra 9,4 élveszületés és 12,9 halálozás jutott. Az előbbi adat 0,4 ezrelékponttal magasabb az előző év azonos időszakára számított értéknél, az utóbbi 0,6 ezrelékponttal alacsonyabb, ezért a természetes fogyás 1 ezrelékponttal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. Az év első nyolc hónapjában ezer élveszületésre 3,5 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,3 ezrelékpontos csökkenés az egy évvel ezelőttihez képest.

 

 





Ezeket olvastad már?
Szerelem a levegőben: mágikus együttállás segít bevonzani a kiszemeltedet

Szerelem a levegőben: mágikus együttállás segít bevonzani a kiszemeltedet

A hideg csak a kezdet: pánikrohamokat hoz az időjárás

A hideg csak a kezdet: pánikrohamokat hoz az időjárás

A Mészáros Csoport megvásárolta a híres babaáruházláncot

A Mészáros Csoport megvásárolta a híres babaáruházláncot

Rettenetes: betonkeverő végzett egy férfival – Sokkoló részletek

Rettenetes: betonkeverő végzett egy férfival – Sokkoló részletek

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás